Sergiu Prodan: "Vrem să păstrăm talentele acasă"

„Moldova este creativă! Și noi, împreună cu Guvernul, ne dorim să valorificăm acest potențial creativ al oamenilor noștri. Să creăm un mediu favorabil pentru dezvoltarea unui sector competitiv și durabil”, a declarat Sergiu Prodan cu prilejul adoptării Programului, notează Noi.md.

El a încurajat sectorul privat să se focuseze mai mult pe industriile creative, pentru a spori ponderea acestora în economia națională. „Totodată, trebuie să extindem avantajele industriilor creative în comunitățile regionale și locale. Așa, împreună, vor asigura dezvoltarea durabilă a țării noastre. La baza industriilor creative stă talentul și capitalul uman, iar noi ne dorim să păstrăm toate aceste talente acasă”, a mai menționat ministrul.

Programul „Moldova Creativă” vizează șapte sub-sectoare ale industriilor creative și profesioniștii care își desfășoară activitatea în aceste domenii, și anume: Arte vizuale (arte plastice, fotografie, design, modă), Artele spectacolului (teatru, dans, muzică), Editare (carte și presă), Audiovizual (radio, televiziune, cinematografie, video), Publicitate, Createch (new media art, jocuri) și Arhitectură.

Obiectivele generale ale Programului țin, în general, de creșterea rolul industriilor creative în reziliența economică și socială a țării. Bugetul estimativ al Programului Național „Moldova Creativă” pentru o perioadă de patru ani este de circa 100 de milioane de lei, inclusiv 31 de milioane din bugetul de stat.


Preluat de la: Noi.md