Senatul SUA a aprobat definitiv un ajutor suplimentar pentru Ucraina 

Despre aceasta relatează „Adevărul European”.

În favoarea propunerii legislative au votat 79 de senatori, alți 18 au votat împotrivă.

Această decizie a fost precedată de mai multe ore de dezbateri ale membrilor camerei superioare a Congresului american, precum și de o decizie procedurală de reducere a acestei dezbateri la maximum 30 de ore, care a fost susținută de 80 de senatori.

Aprobarea finanțării necesită, de asemenea, semnătura președintelui american Joe Biden, care este așteptată în curînd.

Proiectul de lege menționat mai sus prevede alocarea de finanțe pentru ajutorul acordat Ucrainei în valoare totală de peste 60 de miliarde de dolari. În special, 49,9 miliarde de dolari sînt prevăzute pentru cheltuieli de apărare, 1,57 miliarde de dolari vor fi alocate pentru ajutor economic și alte 400 de milioane de dolari pentru protecția frontierelor și deminare umanitară.

Totodată, proiectul de lege prevede un sprijin bugetar direct de 7,8 miliarde de dolari, dar acești bani vor fi oferiți sub formă de împrumut. Termenii acestuia vor fi definiți într-un acord separat.

Acest împrumut poate fi anulat în viitor. Președintele SUA va avea o astfel de autoritate, dar după alegerile din 5 noiembrie 2024.

Se așteaptă ca proiectul de lege să fie semnat imediat de către președintele SUA. După aceea, Washingtonul ar trebui să aloce un nou pachet de ajutor militar Ucrainei cît mai curînd posibil.

Zilele trecute s-a aflat că, de data aceasta, administrația președintelui american Joe Biden pregătește un pachet de ajutor militar pentru Ucraina mai mare decît de obicei.

Se preconizează că noul ajutor acordat Ucrainei va include vehicule blindate, pe lîngă sistemele de artilerie și echipamentele de apărare aeriană de care este nevoie urgentă.

Potrivit rapoartelor presei occidentale, pachetul va conține:
Vehicule de luptă „Bradley”;
vehicule „Hummer”;
transportoare blindate M113 pentru trupe;
artilerie;
sisteme de apărare aeriană;
rachete.

Ucraina ar putea primi, de asemenea, rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune.


Preluat de la: Noi.md