Secţia de calificare a conducătorilor auto din Capitală, dotată cu 12 maşini noi. Valorea achiziției este de 3,6 milioane de lei

Permisul de conducere poate fi obţinut mai rapid datorită noii metodologii de organizare şi desfăşurare a examinării viitorilor şoferi. Asigurările vin din partea Agenţiei Servicii Publice, care anunţă că timpul de aşteptare a examenului auto s-a redus de la aproape două luni, la doar două săptămâni. De asemenea, Secţia de calificare a conducătorilor auto din Capitală a fost dotată cu 12 maşini noi. Automobilele sunt utilate cu sistem de înregistrare audio şi camere de supraveghere video, pentru a exclude faptele de corupţie.

Potrivit şefului Agenţiei Servicii Publice, Mircea Eşanu, în septembrie 2021, timpul de aşteptare a examenului auto în Chişinău era de aproximativ 50-60 de zile. Acum însă, cei care se programează la proba teoretică sau la cea practică, aşteaptă, în medie, 13-15 zile.

„Fluxul de persoane practic e identic, doar că măsurile întreprinse de noi au permis dinamizarea procesului de examinare. Doi, eu nu exclud faptul că aceşti timpi de aşteptare erau specific creaţi ca să creeze situaţii corupţionale. Noi înţelegem că rândul adecvat şi timpul de aşteptare contribuie semnificativ la corectitudinea procesului de examinare”, a spus Mircea Eşanu.

Şeful ASP a mai anunţat că Secţia de calificare a conducătorilor auto din Capitală a fost dotată cu 12 automobile noi, produse în anul 2022.

„Fixează absolut tot ce se întâmplă pe panoul de bord, respectarea vitezei, comunicarea cu ceilalţi participanţi la trafic, semnalizarea corectă. Corespunde tuturor criteriilor conform Directivei europene, sunt automobile care sunt folosite peste hotare. Parcul de automobile este unul de circa 80 de procente anul producţiei după 2021”, a spus  Vitalie Pîrgari, şeful Secţiei Calificarea Conducătorilor Auto Chişinău.

Potrivit ASP, înregistrările video şi audio din timpul examenului practic vor contribui la scăderea faptelor de corupţie.

„Toată discuţia, tot ce se petrece în vehicul este înregistrat şi se păstrează trei luni de zile. Atunci când examinatorul cunoaşte că în vehicul se filmează şi se duce o evidenţă a activităţii acestuia, care ulterior poate fi şi verificată, atunci desigur îl face ca el să aprecieze obiectiv capacităţile candidatului”, a declarat Nicolae Strulea, şeful Departamentului Înmatriculare Mijloace de Transport.

În 2023, Agenţia Servicii Publice planifică să cumpere alte 33 de autovehicule pentru toate categoriile de examinare. Valoarea acestora este estimată la aproximativ 29 de milioane de lei.

„Ne propunem să facem achiziţii mari. Toate categoriile noastre C, D, autobuze, camioane, microbuze, toate aceste echipamente sunt depăşite complet, ele nu corespund rigorilor europene, licitaţiile vor fi demarate începând cu acest an, dar contractarea sperăm să fie la începutul anului viitor”.

De la începutul acestui an, ASP a procurat, în total, 18 automobile noi pentru examinarea viitorilor conducători auto. Potrivit instituţiei, anul trecut, aproape 75 de mii de persoane s-au înscris la examenul pentru obţinerea permisului de conducere.


Preluat de la: Publika.md