Secretarul general adjunct al NATO: Este clar că Rusia vrea să păstreze Republica Moldova în sfera sa de influenţă. NATO şi UE o va ajuta să scape

Republica Moldova încearcă să iasă din sfera de influență a Federației Ruse, iar NATO, UE și Bucureștiul o vor ajuta în acest demers. Declaraţia a fost făcută de adjunctul secretarului general al NATO, Mircea Geoană, pentru Digi24. Pentru aceeaşi sursă, oficialul a argumentat şi solicitarea recentă a preşedintelui Maia Sandu către Occident ca să ne ofere sisteme antiaeriene. 

„Solicitările de sisteme antiaeriene de la Chișinău au venit din momentul în care a apărut realitatea crudă precum că Federația Rusă n-are limite în ceea ce privește dorința de a controla fostul imperiu, într-o formă sau alta. Deci, nu sunt indicii de capacitate militară că Federația Rusă să poată să ajungă să facă joncțiunea Odesa-Transnistria. Este o operațiune militară care astăzi nu este în capacitatea Rusiei, dar strategic, așa cum Federația Rusă vrea să păstreze Ucraina în sfera sa de influență, este clar că și pe Republica Moldova dorește să o păstreze. Poate să o păstreze? Depinde de noi și moldoveni.

Deci, în clipa de față Republica Moldova, după 30 de ani de la declararea Independenței și după războiul păcătos din Transnistria care a dus la această situație pe care o cunoaștem cu toții, la fel ca în Georgia, la fel ca în alte zone, are o șansă reală să evadeze din această geografie dificilă și să vină alături de noi și de ceilalți parteneri din UE, către Europa civilizată și cred că este un moment pe care trebuie să-l înțelegem la adevărata sa simbolistică”, a declarat Mircea Geoană pentru Digi24. 

Întrebat care va fi atitudinea NATO în continuare, Mircea Geoană a adăugat: „Discutam cu liderii molodveni și cred că au dreptate. Ei au o Constituție de neutralitate, facută în logica de după 91. Este decizia lor ce fel de Constituție doresc. Era o situație complexă, dar a fi chiar și neutru, nu însemnă că trebuie să fii pasiv, nu înseamnă că trebuie să fii slab militar.

Lecțiile învățate după acest război și felul în care Federația Rusă se comportă cu vecinii săi, sunt convins că va crea consecințe și în Georgia, și în Republica Moldova și, evident, în Ucraina. Este clar că această forță de influență a Federației Ruse în zona de periferie este în scădere și acest lucru se vede la bursa strategică. Toate aceste țări încearcă să găsească opțiuni și în alte direcții, inclusiv cu Occidentul.”

Secretarul general adjunct al NATO a declarat, în acelaşi timp, că în viitorul apropiat va veni la Chişinău, împreună cu un comisar european. Scopul vizitei va fi reiterarea sprijinului Alianţei Nord Atlantice, dar şi a Uniunii Europene în demersurile Chişinăului de a părăsi zona de influienţă a Moscovei. 


Preluat de la: Publika.md