Se întrevede un acord. "Frugalii" au ajuns la un compromis cu restul liderilor europeni

Summitul european început vineri la Bruxelles pentru aprobarea fondului de relansare economică de 750 de miliarde de euro, dintre care 500 de miliarde granturi şi restul împrumuturi cu dobândă redusă, pare să se apropie de final. Negocierile dure din ultimele patru zile au dus la un acord preliminar, iar discuţiile continuă şi astăzi.

Potrivit surselor europene, aşa-numiţii „frugali”, reprezentanţii statelor care nu susţin subvenţii atât de mari, au ajuns la un compromis cu restul liderilor europeni. E vorba de un pachet de 390 de miliarde de euro granturi şi restul până la 750 de miliarde, împrumuturi.

Dineul de aseară fusese suspendat după ce Austria, Danemarca, Regatul Ţărilor de Jos şi Suedia, împreună cu Finlanda, aşa-numitul grup al ţărilor „frugale”, au refuzat să accepte varianta înaintată de Franţa şi Germania, care prevedea 400 de miliarde de euro subvenţii pentru statele membre UE. Potrivit unor surse prezente la discuţii, liderul francez, Emmanuel Macron, ar fi bătut cu pumnul în masă şi l-ar fi criticat pe cancelarul austriac, Sebastian Kurz, care a părăsit negocierile pentru a vorbi la telefon. Macron ar fi ameninţat că va pleca de la summit fără un acord decât să încheie unul prost.


Preluat de la: Publika.md