SE GRĂBESC SPRE… MOARTE. Accidentele rutiere cu implicarea pietonilor, în creştere

Accidentele rutiere cu implicarea pietonilor produse în municipiul Chişinău s-au înmulţit de la începutul anului. Numărul acestora a crescut în luna ianuarie cu 80 la sută comparativ cu perioada similară din 2020. Poliția explică aceasta prin faptul că majoritatea tragediilor au loc din vina șoferilor care nu acordă prioritate. Potrivit datelor INSP, luna trecută, în Chișinău au avut loc cel puţin 30 de accidente rutiere soldate cu doi morți, iar 28 de persoane au fost rănite.

”Mai multe cauze sunt. Graba, toți se grăbesc.Uitați-vă și pietonii cum trec și marcajul. Sunt mai mulți factori. La noi în țară asta nu-i noutate”, a spus un bărbat.

”Este din cauza neatenției șoferilor și a pietonilor. Pietonii trebuie să privească în părți și noi trebuie să respectăm regulile de circulație rutieră”, a spus un alt locuitor al Capitalei. 

”Șoferii se deplasează cu viteză excesivă și nu dovedește să frâneze la timp și să acorde prioritate pietonilor. Nu adaptează viteza la condițiile meteo, din cauza prezenții gheții nu este vizibil marcajul rutier care ne vorbește despre prezența trecerii pentru pietoni, iluminare insuficientă la trecerile pentru pietoni”, a declarat Pavel Apostol, șef secției de la INSP.

Potrivit reprezentanților INSP, s-a dublat și numărul persoanelor decedate în accidentele rutiere provocate de șoferii care nu au acordat prioritate pietonilor. Patru cazuri au avut loc de la începutul anului. Totodată, două persoane care s-au aventurat să traversează strada neregulamentar au sfârşit tragic.

Pe strada Ion Creangă din sectorul Buiucani, de exemplu, oamenii trec drumul pe unde apucă.

”Mă scuzați, așa s-a primit! Îmi cer scuze”, a spus un locuitor al Capitalei.

”Nu știu, nu este trecere pentru pietoni”, a afirmat un pieton.

”- De ce treceți strada neregulamentar? În așa mod vă puneți viața în pericol, nu?
– Fără comentarii”, a spus o femeie.

În acest sens, oamenii legii recomandă atât șoferilor, dar și pietonilor să fie mai prudenți în traficul rutier.

Potrivit poliției, șoferii care nu acordă prioritate pietonilor riscă să fie sancţionaţi cu până la 1500 și șase puncte de penalizare. Și pietonii care traversează strada neregulamentar sunt pasibili de amendă de până la 450 de lei. În ianurie, în țară s-au produs 45 de accidente rutiere cu implicarea pietonilor. În consecință 12 oameni au murit, iar alte 60 s-au ales cu traumatisme.


Preluat de la: Publika.md