Se dreg cu tărie sau bere. Cum îşi revin în fire mulți moldoveni după cheful de Revelion

Se dreg cu tărie sau bere și mănâncă murături ori chiar îngheţată. Aşa îşi revin în fire mulți moldoveni după cheful de Revelion. Am mers în câteva sate și pe puținii oameni pe care i-am întâlnit pe drum i-am găsit la magazin, unde au mers să cumpere … tot alcool.

” La ora trei dimineaţă m-am culcat. Şi nu m-am dres încă cu nimic, mă duc să mă dreg. – Ce o să faceţi? – O bere şi un pachet de ţigări. – Şi vă ajută? – Mă ajută. „

Unii au recunoscut că la trecerea dintre ani au cam întrecut măsura în ceea ce privește consumul de alcool.

„Cum servesc un pic de şampanie, cum îmi este rău. Cu ce ai servit, cu aceea trebuie să te dregi. Eu, serios, cu apă minerală m-am îndreptat. Murături după 50 de grame de cognac. Ai băut un 50 de grame de samogon acolo sau de cognac.”

„- Chiar nu vezi cu ce ne dregem? Uite! E bine dregerea? – Nu ştiu, dumneavoastră trebuie să vă simţiţi bine. – Noi ne-am gândit că ne-am dres. Dar acum mâncăm îngheţată.”

„Bem câte o bere. Şi murături, şi bere.- V-aţi dres azi dimineaţă? – Da. – Când, cam pe la ce oră? – Pe la vreo jumătate la nouă. Şi acum mă duc iar să mă dreg.”

Agenția Națională pentru Sănătate Publică îndeamnă oamenii să nu consume alcool în exces, mai ales în perioada pandemiei. Băuturile tari slăbesc imunitatea și duc la un comportament iresponsabil, iar acest lucru poate crește riscul îmbolnăvirii de COVID-19.

În 2020, potrivit datelor ANSP, în Moldova, au fost înregistrate 319 cazuri de intoxicații cu alcool dintre care 51, sau 16 la sută, au fost în rândul copiilor. Tot din cauza alcoolului, cinci moldoveni au decedat în 2020. La nivel global, peste trei milioane de decese, adică aproape 6% din numărul total, sunt provocate de consumul excesiv de alcool.


Preluat de la: Publika.md