Scrisoarea care bulversează: „Oamenii MOR nu de Covid, ci din cauza unui sistem medical PUTRED”. Istoria unei familii din Chișinău

 

Avem exemple bune, modele care pe unii îi motivează să devină doctori sau altora le pare rău că nu fac parte dintr-un sistem și să fie primii pe linie să lupte împotriva noului virus; dar avem exemple care îngrozesc. Tot este vorba despre sectorul de sănătate, atunci când nu este suficient pur și simplu să depui Jurământul lui Hipocrate. Sunt din cei care l-au rostit, dar nu au intrat în esența, bunăoară a acesteia: „în orice casă voi intra, o voi face numai spre folos și bunăstare”…

Pe adresa redacției Realitatea.md a fost trimisă o scrisoare semnată, însă echipa a decis să nu divulge numele autoarei în spațiul public pentru a o proteja. Femeia pe nume E.T. din Chișinău ne-a descris ce i s-a întâmplat soțului său luni, 25 mai, la Spitalul clinic municipal „Sfânta Treime” și cum au ajuns să se trateze de sine stătător acasă.

„Am crezut că rămân văduvă…”

Luni dimineața, soțul meu se trezește cu o cefalee acută, o durere de cap insuportabilă. A luat o pastilă nalgesin, după care în 5-10 minute i-a apărut o vomă neîntreruptă. A devenit apatic, palid. Nu înțelege clar ce se petrece în jur, nu răspunde din prima la întrebări și nu-și poate controla bine mișcările corpului.

A mai luat cărbune activat, i-am dat lichide pentru a nu se deshidrata din cauza vomei. A adormit pentru o jumătate de oră, după care s-a trezit cu aceleași simptome. Apelez la 112. Echipajul a venit foarte repede.

Le-a fost greu să-l examineze, pentru că nu răspundea la întrebări. Se uita în van. Se sufoca. Inițial, au crezut că s-a drogat, însă după ce le-am zis că a consumat ciuperci cu o seară înainte, l-au luat la spital cu bănuială de intoxicație severă.

„Nici nu mi se învârte limba să spun Spitalul „Sfânta Treime”, fiindcă sfânt nu e nimic acolo!”

Tatăl lui T. a mers cu el. A fost transportat la Spitalul de pe strada Al. Russo, nr.11, nici nu mi se învârte limba să-i spun „Sfânta Treime”, fiindcă sfânt nu e nimic acolo! Socrului i s-a spus că au fost luate analizele necesare, stă sub supraveghere și să revină peste 2-3 ore. A revenit și i s-a spus că i s-au luat alte analize care la fel vor fi gata peste 2-3 ore.

Pe la 19:00, i s-a spus că feciorul lui rămâne peste noapte în spital să i se mai facă picurători. I s-a mai spus să nu mai mănânce ciuperci, însă nimic despre ce diagnoză i-a fost stabilită.

De aici începe partea dezgustătoare a istoriei! Soțul a reușit să mă telefoneze. Se simte la fel de rău, nimeni nu îi dă măcar un gât de apă, îl trimit să-și ia singur de la dozator, asta în timp ce el nu se poate efectiv ține pe picioare. Este ținut în frig, nu i se dă o plapumă.

Mai mult, i s-a zis că are febră ba 38, ba 38,5 și că nu-l pot ține în spital.


„Are durere de cap și vomă, dar îl suspectează de Covid-19”

Deși la internare nu avea febră, nici rinoree, tusă, diaree, medicii l-au suspectat de infectare cu Covid-19. În baza la ce? La 19:50, adică dacă cu 50 de minute în urmă au anunțat că va rămâne peste noapte la spital, s-au răzgândit și deja au anunțat că nu-l mai pot trata acolo.

S-au gândit la intoxicație acută cu ciuperci, la pancreatită, ca să ajungă la suspiciuni de Covid! L-au externat indicând în fișă 38,5 febra, cu îndreptare la Centrul de triere Covid-19.

Nu l-au însoțit, l-au lăsat cu fișa de externare.

Peste 20 minute, T. ajunge cu ajutorul familiei la un spital privat, pentru că starea sa este la fel de proastă. Voma persistă, chiar dacă în aceeași fișă de externare scrie că nu o mai are. I s-a permis în interior, deoarece la pază are temperatura normală a corpului – 36,6!!! Însă este refuzat să fie consultat, anume din cauza fișei eliberate la „Sfânta Treime”. Până nu sunt rezultatele la testul la noul virus, nu-l primesc nicăieri!

„Oamenii mor nu de Covid, ci din cauza unui sistem medical putred”

Deci, oamenii mor nu de Covid, oamenii mor din cauza unui sistem putred, mor din cauza unor mincinoși care i-au desenat că are febra 38,5. În loc să-i acorde ajutor medical. S-a întors acasă într-o stare deplorabilă.

Testul a fost efectuat într-un laborator privat din banii proprii a doua zi dimineața. Rezultatele negative. Bine că organismul lui T. a avut puterea să lupte, dar dacă era cineva în vârstă sau cineva cu alte patologii? Da. Murea!!! Ne-oa-me-ni…

Aici s-a încheiat scrisoarea.

T. acum se simte mai bine, doar că se tratează acasă, pentru că nici măcar spitalele private nu l-au primit, anume din cauza suspiciunii la Covid-19. Ba mai mult, el i-a povestit soției că la Spitalul clinic municipal „Sfânta Treime”, pe lângă faptul că i-au dat doar rezultatele ecografiei, adică analizele despre care îl anunțau pe tatăl său nu au prea fost făcute, lucrătorii medicali și-au bătut joc de el.

„Uite la el, e un drogat. Cică a mâncat ciuperci. Narcomanul ce este el…”

E.T. se întreabă cine va răspunde pentru atitudinea de care a avut parte T. S-a decis să mediatizeze cazul familiei, în speranța că cel puțin va fi sancționat cineva. Urmează să scrie o plângere.

În același timp, Realitatea.md va sta aproape de subiect. Avem numele medicilor implicați în acest caz. Vom solicita reacția conducerii Spitalului clinic municipal „Sfânta Treime”, dar și a Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău.

Revenim.

 


Preluat de la: Timpul.md