Schimb de replici la ședința de ieri a CEC, unde au fost înregistraţi ultimii candidaţi la prezidenţiale

Ultimii doi pretendenți la funcția de şef al statului: Octavian Țîcu din partea Partidului Unităţii Naţionale și Dorin Chirtoacă, înaintat de Blocul Electoral UNIREA, au fost, într-un final, înregistrați în cursa prezidențială. Asta după ce listele de subscripție a celor doi au fost verificate repetat. Ședința CEC nu a trecut şi fără un schimb de replici între participanți.

Primul care ieri a fost înregistrat este candidatul PUN, Octavian Țîcu. Potrivit CEC, trei mii din cele 20 de mii de semnături au fost anulate. Dar până a fi adoptată decizia, Țîcu a fost luat la întrebări.

„Una din aceste declarații suna în felul următor citez: „Noi nu avem încredere în CEC”. Vă rugăm să ne precizați la ce exact v-ați referit?”, a spus Sergiu Gurduza, membru CEC.

„Eu cred că această întrebare nu mai are relevanță din moment ce ne-am prezentat aici”, a precizat Octavian Țîcu, candidat la funcția de președinte.

În cele din urmă, a primit undă verde și candidatul desemnat de Blocul Electoral UNIREA, Dorin Chirtoacă. În cazul său, cinci mii de semnături au fost declarate nule, din cele 23 de mii depuse. Dar decizia de a-l înregistra pe Chirtoacă nu a trecut fără scântei.

„Dumneavostră ați spus că CEC-ul este controlat. Întrebarea e clară, nominalizați pe fiecare membru pe nume și spuneți încredințez sau nu încredințez”, a declarat Sergiu Gurduza.

„Nu aveți dreptul să-mi cereți mie lucruri pe care nu am de unde să le știu”, a punctat Dorin Chirtoacă. 

CEC a depistat că două liste de subscripție eliberate fostului pretendent la șefia țării, Ion Costaș, s-au strecurat printre documentele lui Chirtoacă.

„Cum a fost posibil ca două liste de subscripție al unui alt grup de inițiativă au ajuns la dumneavoastră fiind completate semnate de colectori și epuse la CEC ca pretinse liste de subscripție”, a subliniat Sergiu Gurduza, membru CEC.

„Din greșeală au ajuns la subsemnatul”, a explicat Chirtoacă. 

În urma deciziei de luni, Octavian Țîcu va fi al şaptelea în buletinul de vot, iar Dorin Chirtoacă – pe poziţia a opta. Acum câteva zile, Ţîcu a scris pe Facebook că a fost exclus din cursa pentru alegerile prezidenţiale din cauza unor erori în listele de subscripție. La rândul său, Chirtoacă a anunţat că CEC nu i-a acceptat în jur de trei mii de semnături.

Anterior, Comisia Electorală Centrală a înregistrat alți șase candidați la funcția de președinte. Este vorba despre cel liderul PAS, Maia Sandu, cel al Platformei DA, Andrei Năstase, al formaţiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi, și candidatul desemnat de PLDM, Tudor Deliu. De asemenea, au mai fost înregistraţi şi candidatul independent Igor Dodon, precum şi deputatul Violeta Ivanov, din partea Partidului „Şor”.

Totodată, CEC a refuzat înregistrarea liderului PRO MOLDOVA, Andrian Candu, invocând că listele de subscripție ar fi fost completate eronat. Alți patru pretendenți au renunțat la cursă.


Preluat de la: Publika.md