Schemă cu pașapoarte false moldovenești oferite rușilor și transnistrenilor, deconspirată în Ucraina

Serviciul de securitate din Ucraina a deconspirat o schemă de confecționare a pașapoartelor false moldovenești. Beneficiarii documentelor false erau cetățeni din CSI, inclusiv Ucraina și Rusia, dar și locuitori din Transnistria și teritoriile ocupate din Ucraina, dat și ai statelor cu un nivel sporit de amenințări teroriste.

Pașapoartele false erau eliberate în scopul circulației beneficiarilor în țările UE.

Potrivit serviciului de securitate din Ucraina, schema „funcționa” în două direcții. În prima direcție, străinii furnizau infractorilor copii ale documentelor lor. În baza acestora, dealerii confecționau duplicate false ale pașapoartelor moldovenești sub pretextul pierderii pașapoartelor în Moldova. 

Documentele includeau informații despre presupusa naștere a unei persoane în Ucraina. Un astfel de pașaport costa 3-5 mii de euro și era confecționat în 2-4 luni.

În cea de-a doua direcție, membrii schemei confecționau pașapoarte false ucrainene de tip vechi, în care era inclusă poza persoanelor străine.

„În prima etapă a operațiunii speciale, oamenii legii au efectuat 26 de percheziții în Serviciul de Stat pentru Migrație, din autoritățile vamale din regiunea Cernăuți și Moldova”

În urma perchezițiilor au fost găsite și confiscate circa 150 de pașapoarte false, iar cetățenia ucraineană a fost retrasă în cazul a 50 de persoane.

În a doua etapă, oamenii legii au efectuat șase percheziții în secțiile Serviciului de Stat pentru Migrație din Vinnița, unde au fost confiscate documente fictive produse anterior, liste de legalizate ilegal în Ucraina și trimise în țările UE străini.

 

 

 


Preluat de la: Publika.md