Scandal uriaş în SUA. Înregistrare audio cu Trump care încearcă să convingă un oficial să-i găsească voturi

Un scandal uriaș a izbucnit în Statele Unite chiar pe ultima sută de metri a mandatului de președinte al lui Donald Trump. Liderul de la Casa Albă a fost înregistrat în timp ce încerca să convingă un oficial al comisiei electorale din statul Georgia „să-i facă rost” de voturile necesare pentru a-i anula victoria contracandidatului Joe Biden la alegerile prezidențiale din 3 noiembrie 2020.

Cotidianul The Washington Post – același care în urmă cu câteva decenii dezvăluia afacerea Watergate, ce a dus la demisia președintelui Nixon – a intrat acum în posesia acestei înregistrări audio și a publicat inclusiv transcriptul ei.

În timpul convorbirii neobișnuit de lungi, Trump îi cere pe diverse tonuri republicanului Brad Raffensperger, secretarul de stat din Georgia, să-i găsească 11.780 de voturi pentru a depăși avansul pe care Joe Biden îl are în fața lui. Trump îl ceartă, îl flatează, îl imploră și îl amenință pe oficialul republican cu un val de consecințe legale, dacă acesta refuză să-l susțină. La un moment dat, îi spune că în caz contrar, își asumă „un mare risc”. 

Pe întreaga durată a convorbirii, Raffensperger și juristul său resping ceea ce susține Trump și îi explică președintelui că sunt teorii ale conspirației și că cele 11.779 de voturi pe care Joe Biden le-a obținut în plus în Georgia sunt corecte și cinstite. 

The Washington Post menționează că această convorbire telefonică ar putea avea urmări din punct de vedere legal.

Victoria democratului Joe Biden în Georgia la aproximativ 12.000 de voturi diferenţă a fost confirmată printr-o renumărare a voturilor şi mai multe audituri, reaminteşte AFP, citată de Agerpres.


Preluat de la: Publika.md