Scandal în jurul titlului de Miss Japonia 2024, cîștigat de o ucraineancă  

Ea este primul cetățean japonez naturalizat care a cîștigat concursul, dar victoria sa a reaprins o dezbatere despre ce înseamnă să fii japonez. În timp ce unii au recunoscut victoria ei ca fiind un „semn al vremurilor”, alții au spus că nu arată așa cum ar trebui să arate o „Miss Japonia”. Victoria ei vine la aproape 10 ani după ce Ariana Miyamoto a devenit prima femeie bi-rasială care a fost încoronată Miss Japonia în 2015.

Atunci, cu o mamă japoneză și un tată afro-american, victoria ei a ridicat întrebarea dacă o persoană de rasă mixtă ar trebui să fie eligibilă pentru a cîștiga concursul. Acum, faptul că Shiino nu are părinți japonezi i-a supărat pe unii pe rețelele sociale. „Această persoană care a fost aleasă Miss Japonia nu este nici măcar un amestec cu japonezii, ci 100% ucraineancă pură.

Înțeleg că este frumoasă, dar aceasta este «Miss Japonia». Unde este japonismul?”, se arată într-o postare pe X. „Dacă ar fi fost pe jumătate [japoneză], sigur, nicio problemă. Dar ea este 0% japoneză din punct de vedere etnic și nici măcar nu s-a născut în Japonia”, arată un alt comentariu. Alții au spus că victoria ei trimite un „mesaj greșit” celorlalți din țară.

„Cred că japonezii, în mod natural, (ar primi) un mesaj greșit atunci cînd o persoană cu aspect european este numită cea mai frumoasă japoneză”. Alții s-au întrebat dacă alegerea modelului de origine ucraineană a fost o decizie politică. „Dacă s-ar fi născut rusoaică, nu ar fi cîștigat. Nu ar fi avut nicio șansă. Evident, criteriile sînt acum o decizie politică.

Ce zi tristă pentru Japonia”, a susținut o persoană. După anunț, Ai Wada, organizatoarea concursului Miss Japan Grand Prix, a declarat că evenimentul „ne-a oferit ocazia de a regîndi ceea ce înseamnă frumusețea japoneză”.

Wada a adăugat: „În urma rezultatului de astăzi, există un lucru de care sînt convinsă… frumusețea japoneză nu există în aparență, nu în sînge, ci există ferm în inima noastră”.

Acest lucru reafirmă ceea ce Shiino a anunțat pe Instagram la începutul anului trecut, cînd a primit cetățenia japoneză, spunînd că „poate că nu arată ca o japoneză”, dar mintea ei a „devenit japoneză”, deoarece a crescut în Japonia. Iar cînd și-a acceptat trofeul de Miss Japonia 2024, ea a spus că obținerea titlului a fost „un vis”. „Să fiu recunoscută ca japoneză în această competiție mă umple de recunoștință”.


Preluat de la: Noi.md