Cinci membri ai Consiliului Superior al Procurorilor nu s-au prezentat la şedinţa programată pentru astăti, la ora 9:00. Este vorba de Președinte interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Dorel Musteaţă, ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, avocatul Poporului, Ceslav Panico, reprezentanţii Societăţii Civile Svetlana Balmuş şi Andrei Cebotaru. Asta deşi şedinţa a fost stabilită încă din 16 ianuarie, iar pe agendă erau mai multe subiecte, care implica prezenţa a peste 40 de persoane vizate în proceduri de numire, promovare și examinare a diverselor adresări.
Astfel, din lipsă de cvorum, şedinţa de astăzi a CSP nu a avut loc. Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor şi ceilalţi membri prezenţi la întrunirea de astăzi spun într-o declaraţie că sunt neclare motivele care i-ar fi determinat pe restul membrilor CSP să nu vină la şedinţa, pe care au aprobat-o anterior.
„Constatăm că printr-o asemenea conduită neloială au fost desconsiderate timpul, diligența și așteptările titularilor procedurilor ca demersurile și cererile lor să fie examinate în termenele consemnate oficial în agenda Consiliului Superior al Procurorilor. Mai mult de atât, accentuăm că în ultima perioadă devine tot mai frecventă practica amânării ședințelor Consiliului Superior al Procurorilor din cauza absenței unor membri non-procurori, ceea ce deduce impresia creării artificiale a impedimentelor în examinarea unor subiecte ce comportă un interes special”, se arată în declaraţia membrilor CSP Angela Motuzoc, Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roşca şi Constantin Şuşu.
Mai mult ca atât, semnatarii declaraţiei susţin că s-ar crea impresia că ar exista anumite aranjamente sau trucări privind soluțiile care urmează a fi adoptate de Consiliul Superior al Procurorilor şi că acei membri non-procurori ar bloca în mod intenţionat activitatea CSP.
„Imaginea Consiliului Superior al Procurorilor a fost intens criticată, menționându-se în spațiul public, de către mulți demnitari, că sunt necesare restructurări pentru a asigura că membrii aleși/desemnați își exercită atribuțiile cu neîndoielnică imparțialitate. Este inacceptabil ca prin modul de aplicare în practică a legii să se compromită activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, care prin Constituție este definit ca garant al independenței și imparțialității procurorilor. Concomitent, trebuie excluse orice interferențe ale puterii executive în activitatea instituției Procuraturii, aspecte nominalizate inclusiv și de mecanismele de monitorizare care au evaluat activitatea Consiliului Superior al Procurorilor, despre care am informat anterior opinia publică”, se mai menţionează în declaraţia comună a celor cinci membri CSP.
Astfel, preşedintele Angela Motuzoc, membrii Inga Furtună, Eduard Varzar, Andrei Roşca şi Constantin Şuşu îndeamnă spre corectitudine în comportament și cer ca restul membrilor CSP să conştientizeze responsabilitatea pe care implică funcţia pe care o deţin, dar şi impactul pentru sistemul de justiţie.
Preluat de la: Publika.md