Șapte țări își deschid granițele pentru persoanele care au fost vaccinate cu ambele doze anti-COVID. România este printre ele

În contradicție cu țările UE și din restul lumii care își închid granițele de teama noilor tulpini COVID, șapte state au relaxat sau urmează să relaxeze condițiile de intrare pe teritoriul lor pentru persoanele vaccinate împotriva noului coronavirus cu ambele doze, informează CNN. Între cele șapte se află și România.

Iată ce state primesc cu brațele deschise turiștii vaccinați anti-COVID sau au anunțat că o vor face în viitorul apropiat:

Cipru a anunțat încă din decembrie că le va permite călătorilor care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID să intre pe teritoriul său fără a fi nevoiți să stea în carantină. În plus, cei care dovedesc că au făcut și prima doză, și rapelul nu ar trebui să prezinte la sosire un test PCR cu rezultat negativ, scrie libertatea.ro.

În prezent, Cipru cere test PCR cu rezultat negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de călătorie + carantină la sosire.

Estonia a renunțat la măsura de carantină impusă persoanelor care vin din UE și dovedesc că s-au vindecat de COVID-19 în ultimele șase luni.
În Estonia se intră cu certificat de vaccinare, însă pentru ca acesta să fie recunoscut, trebuie tradus în estonă, rusă sau engleză. Turiștii care anterior au avut COVID-19 vor trebui să prezinte un certificat medical, precum și un test PCR efectuat recent, care să indice că nu mai sunt infectați. Pentru cei nevaccinați și/sau care nu au trecut prin boală, se impune o carantină de 10 zile – o regulă de la care sunt exceptați însă călătorii din țările europene considerate cu risc scăzut, cum ar fi Bulgaria, Islanda și Norvegia.

Georgia, aflată la intersecția dintre Asia și Europa, a ales, de asemenea, să ridice restricțiile pentru cei care au primit ambele doze de vaccin anti-COVID.

Recent, Ministerul Afacerilor Externe pentru Georgia a anunțat că tuturor turiștilor cărora li s-au administrat ambele doze din orice ser COVID-19 li se permite să intre în țară fără a prezenta un test PCR cu rezultat negativ.
Călătorii nevaccinați trebuie să prezinte însă un test PCR cu rezultat negativ efectuat în termen de 72 de ore înainte de călătorie și, de asemenea, trebuie să facă un al doilea test „pe cheltuiala lor” în cea de-a treia zi de la intrarea pe teritoriul Georgiei. Cei care au călătorit în Regatul Unit în ultimele 14 zile trebuie să stea în carantină timp de 12 zile.

Islanda De la 1 mai, persoanele imunizate cu ambele doze de vaccin anti-COVID din țările Uniunii Europene, precum și din Liechtenstein, Norvegia și Elveția nu vor sta în carantină atunci când ajung în Islanda și nici nu vor fi obligate să prezinte un test PCR negativ. Vizitatorii care, prin intermediul unui act tradus în islandeză, daneză, norvegiană, suedeză sau engleză vor dovedi că au primit cele două doze ale unuia dintre cele trei vaccinuri principale anti-COVID, vor fi scutiți de restricții la frontieră. Cei care prezintă documente „nevalide” vor trebui „să se supună testelor duble cu carantină între ele”, potrivit Direcției Islandeze de sănătate.

Polonia „Pe baza unui certificat care confirmă vaccinarea împotriva Covid-19”, călătorii din țările UE pot vizita Polonia fără a fi supuși unei carantine obligatorii de 10 zile, arată oficialii. Pe 28 decembrie 2020, această țară a ridicat restricțiile pentru cei care au fost imunizați cu ambele doze de vaccin anti-COVID. Cei care prezintă un test SARS-CoV-2 cu rezultat negativ la sosire sunt, de asemenea, scutiți de restricții, cu condiția să nu existe mai mult de 48 de ore între momentul în care primesc rezultatul testului și cel în care trec frontiera.

România Din 18 ianuarie, conform hotărârii CNSU, turiștii care sosesc în România și dovedesc au primit ambele doze de vaccin anti-COVID, nu mai intră în carantină, chiar dacă vin din „zona galbenă”. A doua doză trebuie să fi fost administrată cu cel puțin 10 zile înainte de sosirea în țara noastră.

Pentru persoanele nevaccinate și cele care nu intră la excepții din alte motive (sunt copii, tranzitează țara etc.) se cere, de luna aceasta, test PCR negativ și carantină.

În ianuarie, și Seychelles a intrat în rândul țărilor care au renunțat la măsura de carantină pentru călătorii care au fost vaccinați împotriva COVID-19. Persoanelor imunizate cu cele două doze de vaccin li se permite acum să intre în această țară fără a fi nevoite să stea în izolare timp de 10 zile. Cu toate acestea, cei care au fost vaccinați trebuie să prezinte în continuare un test PCR cu rezultat negativ efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de a ajunge în Seychelles, precum și un certificat emis de autoritatea națională de sănătate care atestă faptul că au primit cele două doze de ser anti-COVID.

Statul cu 115 insule și-a propus să devină prima națiune care și-a vaccinat întreaga populație, după ce a primit o donație de 50.000 de doze de vaccin anti-COVID de la guvernul Emiratelor Arabe Unite. Președintele Wavel Ramkalawan speră că peste 70% din populație va fi vaccinată până la jumătatea lunii martie.

Dacă se atinge acest obiectiv, restricțiile vor fi și mai relaxate, ceea ce înseamnă că persoanele autorizate să intre în Seychelles vor trebui să prezinte doar dovada unui test de PCR cu rezultat negativ efectuat cu 72 de ore înainte de călătorie și nu vor mai sta în carantină deloc.


Preluat de la: Publika.md