Șamanismul: istorie și modernitate. Partea 5

O călătorie în alte lumi

Șamanismul este nu despre masele largi, ci despre elitele academice și de creație. Anume aceste pături sociale încearcă să însușească practicile și preparatele elaborate în antichitate, în societatea tradițională. Mulți dintre reprezentanții acestor elite cred la modul serios, că stările de transă cauzate de anumiți halucinanți și la șamanii antici, și la fanii moderni ai acestor practici, sunt asociate cu călătoriile în alte lumi. Ieșirea dincolo de realitatea noastră – iată calea care determină formele și esența existenței acestor căutători de spirit. Pentru aceste cercuri rațiunea noastră este nu doar sursa conștiinței, ci mai degrabă un receptor de informații și o anumită conștiință, pe care o consideră a fi mai înaltă și inaccesibilă umanității simple, profane, în realitatea de zi cu zi. Multe cercuri academice studiază acest subiect. La asemenea stări apelează Rick Strassman, psihiatru la Universitatea din New Mexico, care la sf. sec. XX a efectuat multe experimente serioase cu dimetiltriptamina (DMT). Acest preparat care modifică conștiința a fost creat în baza halucinanților, pe care indienii Amazoniei și șamanii lor îi extrag din frunzele și smoala plantelor, căci anume el este ingredientul principal al ayahuascăi – un halucinant folosit pe larg de șamani în Brazilia, Peru, Bolivia. Anume el le permitea și le permite să iasă în alte realități, transcendentale. Cel mai interesant e că mulți savanți occidentali cred că aceasta este chiar manifestarea altor lumi ale realității noastre. Șamanii tradiționali capătă în acea realitate informații, tratamente, predicții și inițiere. Consumarea ayahuascăi este în prezent foarte populară în cercurile de creație din occident. Este privită ca salvare și revelație, sursă de iluminare și stimulare creativă.

«Băutură minunată»

Să vorbim mai detaliat despre acest «preparat minunat». Ayahuasca este o băutură psihotropă din america de sud, folosită tradițional de culturile aborigene și vindecătorii populari în bazinele Amazonului și Orinoco pentru ceremoniile spirituale, ghicire și la lecuirea diverselor maladii psihosomatice. Limitată inițial la zonele din Peru, Brazilia, Columbia și Ecuador, a devenit foarte populară în Brazilia la mijlocul secolului XX, în contextul apariției religiilor sincretice, care utilizează ayahuasca pe post de sacrament, cum ar fi Santo Daime, Plant Union și Barquinha, care combină elemente ale șamanismului amazonian, creștinismului, spiritismului Загрузка… kardecist și religiilor afro-braziliene, așa ca Umbanda, Candomblé și Tambor de Mina s-au răspândit ulterior în mai multe țări de pe toate continentele, în special în Statele Unite și Europa de Vest, dar și, mai important, în Europa de Est, Africa de Sud, Australia și Japonia.

Mai recent, noile fenomene provocate de consumarea ayahuascăi au evoluat și s-au strămutat în centrele urbane din America de Nord și Europa, odată cu apariția ritualurilor hibride neoșamanice și a turismului spiritual și recreativ de droguri.

Oamenii care au consumat ayahuasca raportează experiențe mistice și revelații spirituale cu privire la scopul aflării lor pe pămînt, adevărata natură a universului și o înțelegere profundă a modului de a deveni o persoană mai bună. Mulți raportează și efecte terapeutice, în special în cazurile depresiilor și a traumelor personale.

Mulți o iau ca pe o trezire spirituală și ceea ce deseori este descris ca o experiență aproape de moarte sau renaștere. Oamenii simt că parcă ar avea acces la niște dimensiuni spirituale mai înalte și contactează cu diferite ființe spirituale extraterestre, care pot fi și călăuze sau vindecători.

Și experiența trăită sub influența ayahuascăi este influențată de cultură. Cei din Vest descriu, de obicei, experiențele în termeni psihologici precum „moartea eului” și înțeleg halucinațiile ca amintiri reprimate sau metafore pentru stările mentale.

Celebrul cercetător Graham Hancock scrie în lucrarea sa „Supernatural. Celebrul cercetător Graham Hancock scrie în lucrarea sa „Supernatural.

Zeii și demonii evoluției”: «Totul este foarte straniu și chiar înfricoșător, deși începea altfel. Eu am băut ayahuasca la 8.05 seara. În prima jumătate de oră totul a fost obișnuit, doar că în jur vedeam o iluminare ușoară și mereu aveam grețuri. Apoi am început să disting șerpi. Nu foarte mulți, și nici prea spectaculoși. La 9.05 greața și amețelile s-au intensificat. Vedeam în jur tot numai șerpi. Ei lunecau în jurul meu, se încolăceau. Și eu mă miram (o bravadă prostească!): să fie oare tot ce mi-i dat să văd azi? Încă un acces de greață, și toate vedeniile mele trec la un alt nivel și devin mai sinistre. Ochii îmi erau închiși în tot acest răstimp, dar dacă „privesc” în sus, și vedeniile se mută sus, iar dacă ” privesc” în jos, și ele coboară în jos. O senzație, de parcă aș observa totul printr-un tunel, la marginile căruia mișună aceiași șerpi. Așa de aproape, că iată-iată vor cădea peste mine».

Graham Hancock scrie aceleași lucruri și despre DMT, – un preparat halucinant modern, creat în baza ayahuascăi: «Experiențele cu DMT mi-au permis să mă aflu în tr-o lume care diferă mult de împărățiile pe care mi le-a arătat ayahuasca. Dimensiunile în care ajungeam sub influența băuturii sud-americane se deosebeau prin belșugul vieții organice – neobișnuit de intense și supuse transformărilor de tot felul. DMT m-a transferat într-o astfel de sferă a existenței, care din start părea total artificială, construită, neorganică și foarte tehnologică ».

Menționăm în acest context, că experiențele lui Strassman cu preparatul DMT vorbesc despre următoarele. În starea conștiinței modificate, tutelarii săi vedeau insecte, dar nu numai. Erau niște ființe umanoide scunde. Erau numiți micii gremlini și totul avea loc în a.n. sală de operații, cu procedurile și implanturile chirurgicale iminente. Hancock vede în aceste fapte istorii despre răpirea oamenilor de către extratereștri, chipurile ambele au loc în starea conștiinței modificate. În anii 50 ai sec. ХХ asemenea experiențe se făceau în Ungaria. Medicul Stefan Zara a dat DMT unui număr mare de persoane, pentru a evalua utilizarea lui potențială ca medicament. Rezultatele se aseamănă. Studii similare au fost făcute în America. Proiectul era condus de doctorii în medicină William Turner și Sydney Merlis. Pacienții au raportat că s-au pomenit într-o sală de operații uriașă, unde au simțit durere provocată de cineva care „nu erau oameni”.

Nu sferele superioare, da cele inferioare

Vedem că, aceste preparate au deschis omenirii ușa spre altă lume. O lume unde totul e altfel, căci este un spațiu anti-uman. Mulți savanți occidentali cred că anume aceste injecții au deschis pentru omul arhaic prima experiență religioasă. E dificil să spunem dacă e așa, însă cu siguranță există aici ceva satanic. Supremul nu se deschide prun metode patologice. Despre asta a scris marele filozof-tradiționalist Rene Guenon. În cartea «Regatul cantității și spiritul vremii» el descrie lumea ca pe un ou: dacă coaja este spartă în partea de sus, atunci ni se prezintă niveluri supraomenești de realitate, dar dacă de jos, atunci acestea vor fi realități inferioare, infernale.

Da, există ceva ce ne deschide lumile supreme, și atunci omul le conștientizează ca inspirație, ca un sentiment de lumină. Se realizează prin asceză sau puterea rugăciunii și a perspicacității, ca în isihasmul bizantin al lui Grigore Palama, în așa-zisa Yoga ortodoxă. Dar există și altceva, destul de groaznic și infernal. Acest infernal pătrunde în lumea noastră odată cu deschiderea sferelor inferioare ale universului nostru. Asta numim noi șamanism, ușa deschisă lumilor infernale. Da, ele au revelații, dar de ordinul cel mai inferior! Ele deschid porțile spre lumile inferioare!

În drum spre „lagărul de concentrare nedureros”

În jumătatea a doua a sec. ХХ aceste căutări au acoperit întregul Occident civilizat. Toate formațiile rock, toată muzica, poezia, arta și pictura au devenit parte a acestei psihodelici perverse. Noi vedem în asta o parte a complotului împotriva omului. Un complot care distruge personalitatea omului și îl aduce în stare animalică, dar nu simplă, ci satanică și pocită.

Toate acestea se numesc Complotul Vărsătorului, o conspirație a structurilor secrete ale guvernului mondial. Scopul lui este distrugerea omului tradițional și a rasei albe. Aceasta este esența lui.

Complotul Vărsătorului se baza pe analiza politică, făcută de directorul Centrului pentru Studiul Politicii Sociale de la Institutul de Cercetare Stanford, profesorul Willis Harmon, un futurist specializat în promovarea paradigmei sociale a unei societăți post-industriale. Conform manualelor Tavistock, cea mai populară versiune a metodei de transformare este transformarea Americii (mai larg, a lumii) în ceva asemănător cu lumea fericită a lui Aldous Huxley. În cadrul unei conferințe din a. 1961 Aldous Huxley a descris acest stat polițienesc ca pe o «ultimă revoluție», ca pe o «dictatură instaurată nu pe lacrimi», în care oamenii «își vor iubi sclavia». El spunea următoarele: «Pentru societăți întregi va fi creat ceva de genul unui lagăr de concentrare fără durere, oamenii vor fi lipsiți de libertăți, dar asta le va face plăcere, căci prin propagandă, spălarea creierilor, sau prin spălarea creierilor fortificată de acțiunea preparatelor farmaceutice, ei vor fi distrași de la idea de a se răzvrăti… ».

Scopul studiului efectuat de Institutul de Cercetare Stanford este «modificarea trăsăturilor de bază ale omenirii așa, ca să se concentreze nu pe progresul industrial, da pe ”spiritualitate” ».

Ce altceva a mai pregătit Institutul Tavistock? Răspundem.

Proiectul «Pasărea albastră», ca și programele asociate lui, viza toate aspectele modificării comportamentului, hipnoza provocată de acțiunea drogurilor, stărilor de conștiință modificată și amnezie artificială. Către mijlocul anilor 1950, Rockefeller deținea o rețea de institute ale muncii, precum și controlul asupra ministerului muncii, ceea ce îi oferea posibilitatea de a controla fizic și psihologic întreaga mișcare muncitorească din SUA. «Astfel,- conchide Institutul de Cercetare Stanford, – noi trebuie să schimbăm foarte rapid imaginea industrială a omului: «Analiza problemelor societății moderne ne duce la concluzia că imaginea omului, care a dominat ultimele două secole, nu corespunde epocii postindustriale ». Deci, omul trebuie modificat sau nimicit. Ei au nevoie de omul-sclav, sau de omul mort, înlocuit cu inteligența artificială. La început distrugeți conștiința omului, apoi el devine «sclavul lămpii», apoi omul în general nu mai e de trebuință. Iată esența evoluției lor tehnotronice, la originile căreia stă modificarea sufletului omului, sau șamanismul. Ayahuasca sau LSD – doar modalități de a atinge scopul. Scopul global de curățare a Planetei de neamul omenesc.

«SUA pot implementa drogurilor (în special cocaină, crack și heroină). Acestea au stat la răsăritul epocii care urma să concureze cu interdicțiile și sumele enorme de bani, care au apărut. Și aceasta era o parte componentă din Complotul Vărsătorului. Distribuția drogurilor a fost unul dintre subiectele studiate de Unitatea de cercetare a politicilor științifice Tavistock de la Universitatea din Sussex. Acesta era cunoscut drept centrul «viitoarelor zguduiri» – termenul inventat de a.n. «psihologie», orientată spre viitor și elaborată pentru a manipula grupuri mari de populație, pentru a le impune «viitoarele zguduiri», — scrie cunoscutul politolog John Coleman.

Aceasta este esența complotului împotriva omului, împotriva întregii lumi luminoase și a universului divin, în care omul nu este un robot, ci o creație Divină, căci este adevărul tainic, pe care timp de secole au încercat să ni-l fure, și să decapiteze astfel omul și neamul omenesc prin crearea unei matrice fără suflet. Da noi trebuie să ne opunem.

Veaceslav Matveev


Preluat de la: Noi.md