Salvatorii, la datorie. În primele nouă luni ale acestui an, angajații IGSU au salvat din situații de risc 246 persoane

Salvatorii, la datorie. În primele nouă luni ale acestui an, angajații IGSU au salvat din situații de risc 246 persoane, inclusiv nouă copii. Totodată, 1157 de intervenții au avut loc pentru stingerea incendiilor, 1641 de misiuni au fost realizate pentru deblocări de uși, 1969 de ieșiri au fost pentru stingerea gunoiului, dar și 4512 cazuri de lichidare a vegetației uscate.

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență angajații instituției au efectuat 16.676 de misiuni în primele luni ale anului 2020. Cele mai multe intervenții au fost realizate de Direcția Regională Căutare Salvare nr.2 din municipiul Bălți cu 1233 de misiuni, dar și Direcția Regională Căutare Salvare nr.1 cu 930 de misiuni. Conform analizei efectuate subdiviziunile IGSU au realizat 60 de misiuni pe zi.

Potrivit unei analize efectuate de specialiștii din instituție, cele mai de durată intervenții în trimestrul III al anului 2020 au fost la poligonul de deșeuri Țânțăreni, raionul Anenii Noi, dar și la lichidarea incendiului izbucnit în clădirea Filarmonicii Naționale Serghei Lunchevici.

Odată cu creșterea numărului de intervenții, IGSU a înregistrat și o creștere a numărului de apeluri false. În acest sens, peste 100 de ieșiri a echipajelor au fost la apeluri false, iar cele mai multe dintre ele au fost în municipiul Chișinău, Ungheni și Orhei.

Pe parcursul a nouă luni, posturile teritoriale a serviciului de salvatori și pompieri pe bază de voluntariat au efectuat 1003 misiuni ce constituie 6% din numărul total de intervenții. Cele mai multe misiuni au fost realizate de remizele locale din Cojușna, Onișcani, Lozova, Chișcăreni, Mândrești, Căzănești și Sipoteni.

Un segment important în realizările IGSU pentru primele nouă luni este și aspectul acțiunilor de prevenire. Potrivit instituției în această perioadă au fost instruiți în domeniul prevenirii incendiilor 93 mii de oameni din sectorul locativ, iar 1716 detectoare de fum au fost instalate în casele oamenilor în baza campaniilor de informare. Pentru prevenirea arderilor de vegetație uscată și deșeurilor, angajații IGSU au instruit 22 mii de oameni.

Salvatorii și pompierii IGSU vor continua misiunile de prevenire a situațiilor de risc, dar și vor interveni în lichidarea consecințelor situațiilor excepționale.

 


Preluat de la: Publika.md