Salariul minim pe 2021 în România este de 2300 RON brut pentru persoanele cu studii medii și 2350 RON brut pentru cei cu studii superioare, indiferent de activitatea pe care o întreprind. Aceste valori au fost publicate în monitorul oficial, dar, din păcate, nu intră în vigoare de la 1 ianuarie 2021.
În schimb, formularea pentru care s-a optat în Monitorul Oficial este ”de la data intrării în vigoare a actului normativ”. Data cu pricina este 13 ianuarie 2021. Cu alte cuvinte, pe luna ianuarie, cei care beneficiază de salariul minim, conform legii, vor primi salariul mărit pe zilele din ianuarie din 13 până în 31. Unii patroni care vor fi mai generoși pot mări salariul de la 1 ianuarie 2021, dar nu sunt obligați s-o facă.
Partea un pic tristă este că, după ședința de Guvern, premierul Florin Cîțu a spus că mărirea salarială se va aplica de la 1 ianuarie 2021. ”Știu că au fost discuții în spațiul public dacă poate să fie aplicat de la 1 ianuarie. Bineînțeles că poate fi aplicat de la 1 ianuarie pentru că în februarie să plătesc salariile pentru luna ianuarie. Deci există destul timp și astfel salariul minim va crește cu 3% în 2021 așa cum v-am anunțat. Peste rata inflației în 2020. Deci și peste estimarea de rată a inflației în 2021.”, a afirmat șeful Guvernului.
Mai important este însă ce s-a publicat în Monitorul Oficial. „Problema e cu privire la calculul salariului pe ianuarie în zona privată. Dacă sunt unii patroni care vor să respecte legea la virgulă, poate și mai zgârciți, vor zice: Eu îți măresc salariul din 13 ianuarie. Eu respect legea, nu ca alții”, a explicat consultantul fiscal Cornel Grama pentru Hotnews.
„Florin Cîțu spunea totuși că salariul se poate mări de la 1 ianuarie, dar nu scrie în text, asta e problema. Cât s-a stat azi în Guvern la masa aia, niciunul nu s-a gândit să zică: Scrie acolo că începând cu 01.01 salariul minim se majorează cu etc.”, a adăugat economistul.
Noul salariu minim net în România este de 1386 lei. Aceasta este suma minimă pe care trebuie să ți-o achite un patron la care ești angajat. Practic, iei în mână cu 40 lei mai mult decât în urmă cu un an. În România, 1,4 milioane de persoane primesc salariul minim pe economie.
Preluat de la: Timpul.md