Rusia și Bulgaria își expulzează reciproc diplomații, după ce Sofia a acuzat Moscova de spionaj militar

Rusia a declarat luni persona non grata doi diplomați bulgari aflați la post la Moscova, într-un răspuns simetric la expulzarea de către Bulgaria, luna trecută, a doi diplomați ruși suspectați de spionaj, relatează agențiile de presă Reuters și RIA Novosti, potrivit Agerpres.

„Ambasadorul Bulgariei, Atanas Krastin, a fost convocat la 12 octombrie la sediul MAE al Rusiei, unde i-a fost înmânată o notificare din partea ministerului cu privire la măsură luată”, se menționează într-un comunicat al diplomației ruse.

„Acest pas este o măsură ‘în oglindă’ la decizia neîntemeiată luată de autoritățile bulgare de a expulza doi adjuncți ai șefului Misiunii comerciale a Federației Ruse din Sofia în septembrie a.c.”, arată documentul.

La sfârșitul lunii septembrie, guvernul bulgar a declarat persona non grata doi diplomați ruși pe care Parchetul de la Sofia îi acuzase de spionaj militar în ultimii patru ani, deși nu a putut declanșa proceduri în justiție împotriva celor doi din cauza imunității diplomatice de care beneficiau.

Potrivit Sofiei, din 2016 și până la expulzare, cei doi cetățeni ai Federației Ruse au desfășurat activități de spionaj, căutând și culegând informații cu privire la planurile de modernizare ale armatei bulgare și la întreținerea tehnică a echipamentului militar.

Obiectivul lor, conform parchetului bulgar, era de a furniza informații confidențiale Serviciului de informații al armatei ruse (GRU).

Diplomația rusă a denunțat o ‘tentativă de a submina’ relațiile bilaterale dintre Sofia și Moscova.


Preluat de la: Publika.md