Rusia s-ar putea pregăti pentru o „operațiune sub steag fals” în Transnistria

Rusia s-ar putea pregăti să lanseze o operațiune sub steag fals în regiunea separatistă Transnistria pentru a submina economia ucraineană, potrivit unui grup de reflecție cu sediul în SUA, relatează Sky News.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a declarat că oficialii aliniați Moscovei din regiune, care s-a desprins de Republica Moldova în 1990, au încercat să destabilizeze Moldova cu declarații similare celor făcute înainte de intervenția militară din 1992.

Aceștia ar putea folosi acuzații false de ostilitate din partea Moldovei ca pretext pentru a „riposta” pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă din Transnistria, cu efecte în lanț asupra comerțului cu diverse entități ucrainene, a declarat ISW.

Ucraina a dezvoltat cu succes un coridor de transport maritim în Marea Neagră, în ciuda atacurilor navale rusești, dar volatilitatea din Transnistria poate fi văzută de Kremlin ca o modalitate de a „descuraja țările să participe” la acesta, au declarat analiștii ISW.

Aceștia au subliniat câteva evenimente recente din regiune.

Marți, agenția de presă a Kremlinului, TASS, a publicat un interviu cu președintele transnistrean Vadim Krasnoselski, în care acesta susținea că „militarizarea” Republicii Moldova amenință Transnistria.

A doua zi, ministerul rus de externe l-a convocat pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia pentru „persecuția motivată politic a presei ruse și a celei de limbă rusă” și „discriminarea cetățenilor ruși care intră în Moldova”.

Ministerul a amenințat că, dacă aceste presupuse acțiuni vor continua, Rusia „își rezervă dreptul de a lua măsuri de retorsiune suplimentare” și a continuat prin a acuza Moldova că plănuiește să permită NATO să antreneze trupe ucrainene pe teritoriul său și să se „implice” în război.

Oficialii de la Kremlin au intensificat, de asemenea, referirile la „compatrioții din străinătate” și la „lumea rusă”, care sunt „concepte pe care Rusia le folosește adesea pentru a-și justifica dreptul de a apăra etnicii ruși și vorbitorii de limbă rusă din afara granițelor sale”, a precizat ISW.

Rusia menține o prezență în Transnistria din 1992.


Preluat de la: Timpul.md