Rusia a trimis 10.000 de migranți cu cetăţenie rusă să lupte în Ucraina. Peste treizeci de mii de persoane, reţinute după raiduri ale poliţiei

Aproximativ 100.000 de migranţi care au obţinut recent cetăţenia rusă au fost mobilizaţi şi trimişi în zona „operaţiunii militare speciale”, aşa cum numeşte Moscova războiul pe care l-a declanşat în Ucraina în februarie 2022. Anunţul a fost făcut joi preşedintele Comitetului rus de anchetă, Aleksandr Bastrîkin.

Rusia a mobilizat 10.000 de migranţi cu cetăţenie rusă pentru a fi trimişi să lupte în Ucraina

„Conform prevederilor Constituţiei şi legislaţiei noastre, persoanele care primesc cetăţenia Rusiei trebuie să fie luaţi în evidenţă militară şi, dacă este necesar, să participe la operaţiunea militară specială”, a declarat Bastrîkin la un forum juridic organizat la Sankt Petersburg.

Comitetul de anchetă, a spus el, a stabilit că peste 30.000 de persoane care au obţinut cetăţenia rusă şi nu şi-au îndeplinit obligaţia de a se prezenta la organul de stat pentru luarea în evidenţa militară. Toţi aceştia au fost reţinuţi în cursul unor raiduri ale forţelor de ordine, iar „aproximativ 10.000 dintre ei au fost trimişi deja în zona operaţiunii militare speciale”, adică în Ucraina, a adăugat el. Au fost trimiși să servească în unități din spate care construiesc fortificații, mai susţine oficialul rus.

În intervenţia sa, Bastrîkin a pledat pentru schimbări în politica de imigrare a ţării şi a subliniat că preocupările legate de securitatea naţională ar trebui să prevaleze în angajarea la muncă a cetăţenilor străini. Comitetul de anchetă rus – principalul organism pentru cercetări penale din ţară – se subordonează direct şefului statului rus.

Putin vrea să evite un al doilea val de mobilizare

Vladimir Putin a încercat să evite un al doilea val de mobilizare după cel din septembrie 2022 care a provocat panică și un exod al bărbaţilor din țară. Atunci ruşii au mobilizat 300.000 de oameni în armată. 

De atunci, autoritățile ruse au încercat să atragă oameni în forțele armate cu contracte avantajoase. De asemenea, oficial, militarii recrutați anual, pentru serviciul obligatoriu, nu sunt trimiși în zona de război.


Preluat de la: Unimedia.info