Roșu pentru săgeata verde. Indicatoarele din unele intersecţii vor fi DEMONTATE

Din cauza şoferilor indisciplinaţi care pun în pericol ceilalţi participanţi la trafic, indicatorul „săgeata verde” va dispărea din unele intersecţii din Chişinău.

Indicatoarele de pe Pantelimon Halippa la intersecţiile cu străzile Alexandru Cosmescu şi Alexei Mateevici au fost deja demontate în urma plângerilor locuitorilor Capitalei. 

De exemplu, expertul Ilie Bricicaru a scris pe pagina sa de Facebook că, în lipsa unor reglementări tehnice, autoritatea de administrare a infrastructurii rutiere, cu acordul Poliției, a amplasat semnele în locuri nejustificate, care creează probleme mari traficului și utilizatorilor particulari. 

Pietonii spun că nu se simt în siguranţă deoarece unii şoferi nu respectă regulamentul rutier.

„De-ar fi mai disciplinaţi şoferii. Eu tot sunt şofer, dar, cu părere de rău, mulţi au senzaţia că, dacă este săgeata verde, nu acordă atenţie la pietoni. Depinde de cultura generală, până la urmă”.

„Nu toţi şoferii cunosc regulile de circulaţie, aşa cum ele sunt scrise, dar, în principiu, asta descarcă traficul în oraş, ajută”.

La alte intersecţii, cum ar fi la străzile Şciusev şi Constantin Stere, indicatorul a rămas. Şoferii spun că semnul rutier este eficient şi fluidizează traficul.

„Nu cred că este o idee bună, trebuie educaţi şoferii, pur şi simplu. Şoferul needucat o să încalce, o să treacă şi la roşu, nu cred că asta este o soluţie bună”.

„Dacă e roşu, ar trebui să fie fără săgeată, să stea omul la roşu, pentru ca să dea voie la toţi pietonii”.

Viceprimarul Capitalei, Victor Chironda, susţine că vor fi evaluate toate intersecţiile.

„Acum colegii noştri de la Direcţia Transport vor face o analiză cu Inspectoratul de Poliţie şi vor identifica toate locaţiile unde aceste săgeţi, reieşind din schimbările pe care noi le facem, deja nu mai contribuie la fluidizarea traficului ci, dimpotrivă, generează riscuri de accidente”, a spus viceprimarul Capitalei, Victor Chironda. 

Am încercat să discutăm şi cu cei de la Inspectoratul Naţional de Securitate Publică. Purtătorul de cuvânt al instituţiei, Natalia Golovco, ne-a spus că deciziile privind indicatoarele săgeată verde le ia autoritatea municipală.


Preluat de la: Publika.md