RISE: Anual, milioane de euro ajung în conturile unor firme fictive din rețeaua lui Plahotniuc  

Această tranzacție se numește portabilitatea numerelor de telefon.

Concret, datele obținute de RISE Moldova arată că NP Base SRL și-a gestionat conturile bancare de la distanță, folosind adresa IP 86.105.81.162. Fundația lui Plahotniuc „Edelweiss” și o altă firmă controlată de acesta și-au gestionat conturile bancare de la aceeași adresă de internet.

Punctul de plecare a fost ultima zi a lunii iunie 2011, cînd Pavel Filip era ministru al Tehnologiei Informației și Comunicațiilor și coleg de partid cu oligarhul Vladimir Plahotniuc. Atunci, Filip a emis un ordin prin care a aprobat Programul de implementare a portabilității numerelor în Republica Moldova pentru anii 2011-2013.

Ulterior, ministrul Pavel Filip, împreună cu reprezentanții ANRCETI și NP Base SRL, au lansat oficial serviciul de portabilitate a numerelor pe piața din Moldova. Filip s-a retras din politică și deține o funcție de execuție la o firmă moldo-germană. Acesta nu a răspuns la apelurile și mesajele jurnaliștilor de la RISE.

Reprezentanții ANRCETI susțin că furnizorii de servicii de telefonie continuă să plătească administratorului NP Base SRL pentru serviciile de operare, administrare și mentenanță a BDC. Contractul de administrare a bazei de date cu NP Base SRL a fost reînnoit în 2022 pentru zece ani.


Preluat de la: Noi.md