Riscuri la traversarea Nistrului. Locuitorii satelor Cocieri, Corjova şi Molovata Nouă, nevoiţi să traverseze râul cu un împingător fluvial

Din cauza temperaturilor cu minus înregistrate în ultimele zile, râul Nistru a îngheţat, iar oamenii din satele Cocieri, Corjova şi Molovata Nouă din raionul Dubăsari, care muncesc pe partea dreaptă a Nistrului, nu mai pot ajunge acasă cu bacul, aşa cum o făceau până acum. În aceste condiţii, ei sunt nevoiţi să-şi lase maşinile în satul Molovata şi să traverseze râul cu un împingător fluvial.   

Pentru transportarea oamenilor se fac câte trei curse pe zi.

„Azi cu împingătorul, mâine cu glisorul începem a lucra. Până când, producţia cea mai importantă o ducem la malul celălalt. Sunt agenţi economici, vin şi descarcă pe punte şi ne ducem în partea cealaltă.”, a spus căpitanul navei, Oleg Şilov.

Oamenii spun că le este frică să meargă cu acest tip de transport, dar nu au altă soluţie. 

– Nu v-a fost frică?
– Puţin da, nu chiar tare.

– Nu este comod, clar lucru.
– Cam câte persoane încap aici?
– Eu nu ştiu, eu prima oară circul cu el.

Şeful Întreprinderii de Stat „Bacul Molovata”, Vitalie Gaţcan, spune că feribotul nu este prevăzut pentru activitate în asemenea condiţii.

„El este mai mult pentru temperaturi înalte, mai sus de zero, iar iarna nu este preconizat. Iar iarna funcţionăm, că trebuie să funcţionăm. Mai mare problemă este cu agenţii economici, care trebuie să aprovizioneze satele astea cu produse alimentare.”, a comunicat şeful întreprinderii de stat Bacul Molovata, Vitalie Gaţcan.

Circulaţia feribotului a fost sistată în 13 februarie din cauza valurilor mari de pe Nistru. Peste o zi însă şi-a reluat activitatea. Problema transportului pe Nistru urma să fie discutată miercuri la o şedinţă a  misiunii OSCE în Republica Moldova. Am încercat să obţinem o reacţie de la Guvern despre ce a fost discutat la această şedinţa, dar nimeni dintre responsabili nu ne-a răspuns la telefon.


Preluat de la: Publika.md