Rezervele valutare oficiale în continua scădere

Din start, se cere o concretizare. Multă lume își închipuie greșit, că rezervele valutare le formează valuta, care aparține Băncii Naționale și guvernului și este păstrată în conturile BNM din băncile străine. Nu e chiar așa.

Lа 31.05.24 rezervele valutare au constituit 5 354.5 mlrd. $, dintre care valuta propriu zisă doar 883.5 mln. $, adică mai puțin de 17%, celelalte 83% fiind valori mobiliare ale altor state, în care BNM a investit rezervele valutare ale Republicii Moldova și care aduc careva venituri, inclusiv în urma reevaluării efectuate cu regularitate. Și care poate fi pozitivă, dar și negativă!

Revenind la valoarea rezervelor valutare de la finele lunii mai, menționăm că ele, CUM ERA DE AȘTEPTAT, S-AU REDUS comparativ cu 30.04.24 cu 18 mln. $ iar de la începutul anului – cu 99 mln. $.

De ce scăderea rezervelor era așteptată, cel puțin pentru mine? ?

Ca să răspundem la această întrebare, să analizăm factorii care au dus la această reducere.

Pentru a nu vă plictisi cu „contabilitatea”, vă voi prezenta concluziile, la care am ajuns în baza tuturor factorilor care influențează valoarea rezervelor valutare.

PRINCIPALII FACTORI CARE DUC LA CREȘTEREA REZERVELOR VALUTARE – ÎMPRUMURILE EXTERNE ȘI SUBVENȚIILE LUATE DE GUVERN ȘI BANCA NAȚIONALĂ, CUMPĂRAREA VALUTEI DE BANCA NAȚIONALĂ pe piața internă a Moldovei, VENITURILE DIN GESTIUNEA RESERVELOR VALUTARE, REEVALUAREA pozitivă a VALORILOR MOBILIARE, DEVALORIZAREA DOLARULUI SUA față de alte valute ale rezervelor oficiale, în principal față de euro, și alți factori.

Factorii care reduc rezervele valutare – DESERVIREA DATORIEI EXTERNE, VINDEREA VALUTEI DE CĂTRE BANCA NAȚIONALĂ, ÎNTĂRIREA DOLARULUI SUA față de alte valute, REEVALUAREA negativă a VALORILOR MOBILIARE ca parte a rezervelor, și altele.

Dacă primul grup de factori în sumă este mai mare ca cel de-al doilea, atunci cantitatea rezervelor valutare crește, dacă e mai mică, atunci rezervele valutare scad.

De la începutul anului, cu excepția lunii martie, în care rezervele au crescut ușor, refluxul rezervelor valutare a depășit întotdeauna fluxul acestora. În general, peste 5 luni, VENITURILE DIN REZERVELE VALUTARE au constituit 217 mln. $, iar cheltuiți fiind 316 mln. În rezultat, rezervele s-au redus.

Dar de ce asta era DE AȘTEPTAT, totuși?

La discutarea proiectului bugetului public pentru a.2024, am remarcat, că nu-i destul că se prevăd MAI MAIȚINE ÎMPRUMUTURI EXTERNE ca în ​​2023, dar și SUMA DE RETURNARE a creditelor luate anterior VA CONSTITUI MAI MULT DE 70% din noile împrumuturi!

Dar asta pentru anul întreg, iar în 4 luni (ministerul finanțelor încă nu a publicat bugetul pentru luna mai) suma rambursării A DEPĂȘIT suma creditelor luate de guvern! Asta fără a ține cont de procente, sporirea cărora (în 4 luni) a depășit, potrivit Ministerului finanțelor, 50%!

Mai pe scurt, din datele BNM, timp de 5 luni în rezervele valutare oficiale au ajuns credite și granturi în sumă de cca 60 mln. $, da pentru deservirea datoriei externe din rezerve „au plecat” 175 mln. $, inclusiv în mai – au venit 7.3 mln. $, dar „au plecat” 72 mln.!

Acesta a fost FACTORUL PRINCIPAL și DE BAZĂ al reducerii rezervelor valutare.

Apropo, din datele Băncii Naționale, guvernul NU A PRIMIT UN SINGUR CENT pentru sprijinirea bugetului! Într-un an electoral, STRANIU SPRIJIN al partenerilor, delicat vorbind!

Și ultimul lucru. În anul curent BNM a efectuat operații de cumpărare/vindere a valutei. Anul trecut ea a cumpărat cca 350 mln. $, inclusiv în ianuarie-mai 280 mln. $, iar acum – doar 10 mln. și acelea – în ianuarie! Și asta în ciuda unui surplus evident de valută pe piață, în urma căruia în 5 luni din 2024 față de 5 luni din 2023 MDL s-a consolidat față de dolarul american cu 4% și față de euro cu 3,9%.

E de menționat, că din contul emiterii leului, BNM ar putea lesne reduce sau reface rezervele valutare, reieșind din excesul de valuta care se observa pe piață. Totuși, acest lucru nu se face și leul în creștere creează mari probleme exportatorilor.

Am menționat în mod repetat, că în situații ca la noi băncile centrale din alte state, pentru a sprijini producerea internă, emit propria valută. În condițiile noastre, reieșind din excesul rezervelor valutare, fără a ne teme de diverse calamități (inflație, devalizare etc.) BNM fără probleme ar putea emite lei și astfel – sprijini producătorul local. Dar asta nu se face, leul crește și le creează mari probleme exportatorilor. Mai e de menționat, că și cu o reducere a rezervelor masa leului poate crește, un leu stabil va stimula suplimentar economia, dar, spre deosebire de țările dezvoltate, acest lucru nu este permis de legislația bancară moldovenească.

În încheiere vom menționa că, reieșind din criteriile cunoscute de adecvare a rezervelor, e destul ca Republica Moldova să aibă rezerve în valoare de 2,5-3 miliarde de dolari SUA. Rezervele BNM depășesc de două ori standardul de adecvare, prin urmare emisia de lei, garantată prin rezerve valutare, poate susține semnificativ sectorul real al economiei și poate asigura activarea activității investiționale, crearea locurilor de muncă, dezvoltarea afacerilor și, pe această bază, creșterea economică necesară Republicii Moldova. Dar pentru aceasta este necesară modificarea legislației bancare a țării.

Vladimir Golovatiuc

Doctor în economie


Preluat de la: Noi.md