Revoluție la Barcelona! Ronald Koeman pregătește schimbări radicale în primul „11”

 

Olandezul Ronald Koeman va fi numit oficial ca antrenor blaugrana și prevestea încă de anul trecut modificări masive ale Barçei. „Bătrânii" Suárez (33 de ani), Piqué (33), Busquets (32), Rakitici (32) și Jordi Alba (31) pot fi puși pe lista de transferuri. Nu și Messi. Dar Leo ar pleca singur. Guardiola insistă să vină la Manchester City.

În Catalunya, revoluția nu începe de la cei care conduc clubul. I s-a cerut demisia președintelui Bartomeu, dar el refuză să plece. Și, în cele din urmă, după o ședință care a durat șase ore luni, nu îl concediază nici pe directorul sportiv Eric Abidal, deși francezul era considerat unul dintre principalii vinovați. Același Bartomeu a hotărât: nu vor nici alegeri anticipate pe "Camp Nou". Noul lider blaugrana va fi aflat în martie 2021.

„Se va aplica un plan de șoc"

Doar echipa Barcelonei suferă toate consecințele la capătul unui sezon fără niciun trofeu și încheiat lamentabil, cu 2-8 în fața lui Bayern în "sferturile" Ligii Campionilor.

Prima măsură, cea așteptată, imposibil de evitat. Quique Setién, dat afară! Și comunicatul ce amenință jucătorii: "Aceasta este prima decizie care marchează o amplă restructurare a primei formații". Repetând la final: "Se va aplica un plan de șoc, pentru a redresa situația sportivă și financiară, bazat pe o modificare profundă a echipei".

„Vei avea portar, dar atât"

Numele noului antrenor e cunoscut. Ronald Koeman, 57 de ani, fost mare jucător al Barçei, care renunță la postul de selecționer al Olandei pentru a-și împlini visul. A fost ales tocmai pentru această transformare, pe care o făcuse de mai multe ori în carieră, inclusiv la naționala batavă.

Marca a redat declarațiile tăioase ale lui Koeman, prevestind ceea ce se întâmplă acum. „Messi are peste 30 de ani, la fel ca Suárez, Piqué și Busquets. Mai au câțiva ani, sigur, dar apoi… apoi ce? Trebuie să schimbi, pentru că sunt poziții importante pe teren. Întreaga coloană vertebrală. Vei avea portar, dar nu și stoper, «închizător», vârf. Și nici pe Messi. Baftă!", afirma el anul trecut, într-un interviu pentru Esport3.

„Nu mă tem să dau șanse tinerilor"

Olandezul spunea și cum va acționa. „Am fost întotdeauna un fan al jucătorilor crescuți în propria academie, pentru că ei știu cum joacă Barcelona. Însă, uneori, s-ar putea să nu ai puștiul talentat pe un anume post, așa că trebuie să cauți în altă parte". Ceva e sigur. Va oferi încredere noului val. „Noi, batavii, nu ne temem să dăm șanse tinerilor. Am spus mereu că, dacă ai un fotbalist de 30 de ani și unul de 22 la același nivel, îl voi folosi pe cel de 22 de ani, pentru că reprezintă viitorul".

„Barça are nevoie de o mână de fier"

Carles Rexach, un simbol catalan, fost jucător, antrenor, director la club, un apropiat al lui Johan Cruyff, e sută la sută în spatele lui Koeman. „Barça are nevoie de o mână de fier", a declarat acesta la postul de radio Cadena SER. "La începutul anului, l-au pus pe Quique Setién, dar eu le-am zis că ar fi trebuit să insiste mai mult pentru a-l aduce pe Koeman. Vestiarul Barcelonei este atât de complex încât doar un antrenor foarte strict s-ar putea descurca. Unul care să nu fie prieten cu jucătorii. Koeman poate porni revoluția".

Potrivit Marca, "bătrânii" Suárez (33 de ani), Piqué (33), Busquets (32), Rakitici (32) și Jordi Alba (31) pot fi puși pe lista de transferuri. Nu și Messi. Dar Leo încă nu e hotărât. Pep Guardiola îl cheamă la Man. City și nu ar fi exclus să facă Messi prima mutare. Să plece acum.  

Cel care i-a dat banderola lui Chivu la 20 de ani

Încă de la startul carierei de antrenor, Ronald Koeman a luat măsuri radicale. În 2001, când a ajuns la Ajax (al doilea său club ca tehnician, după un prim sezon la Vitesse), i-a dat banderola încă de la început unuia dintre cei mai tineri jucători. Cristian Chivu. Care avea doar 20 de ani și care venise la Amsterdam în 1999, cu numai doi ani înainte.

Vine Van de Beek?

Unul dintre primele transferuri pe care le-ar putea face Koeman la Barcelona ar fi Donny van de Beek. La 23 de ani, mijlocașul ofensiv al lui Ajax este foarte curtat. În 2019, a fost aproape de a semna cu Real Madrid, având ofertă și de la Man. United. Prețul lui ar fi în jurul a 50 de milioane de euro.


Preluat de la: Timpul.md