Revoluţia papucilor: „Striviţi gândacul”, sloganul care se impune împotriva „Ultimului dictator al Europei”. Peste 50 de arestări înainte de alegeri

Aflat de mai bine de un sfert de secol la putere, Aleksandr Lukaşenko, supranumit „Ultimul dictator al Europei”, se confruntă cu un val neobişnuit de contestare pe fondul încercării de reducere la tăcere a unui opozant diferit de toţi ceilalţi de până acum. Unii vorbesc despre o posibilă revoluţie „Maidan” în Belarus, în stilul celei produse acum şase ani în ţara vecină Ucraina.

Sosit la putere pe 20 iulie 1994 şi reales de patru ori între timp, Aleksandr Lukaşenko a condus până acum Belarusul asemeni unui director de sovhoz (fermă de stat), funcţie pe care a îndeplinit-o de fapt în ultimii ani ai Uniunii Sovietice. Supranumit „Ultimul dictator al Europei” de către occidentali sau „Bat’ka” („Părintele naţiunii”) de către cei condescendenţi cu el, acest lider de stat în vârstă de 65 de ani are o părere despre toate şi nu acceptă să fie contrazis, iar spectatorii umili ai ieşirilor sale publice ştiu acest lucru şi nu îndrăznesc să i se împotrivească pe faţă. Şi-a oferit „expertiza” şi în materie de covid-19, boala provocată de noul coronavirus. A minimizat-o catalogând-o drept o „psihoză” şi a sugerat combaterea ei cu votcă, saună şi muncă. „Mai bine să mori în picioare decât să trăieşti în genunchi”, a declarat el, excluzând izolarea în faţa noului coronavirus. O ţară de 9,5 milioane de locuitori situată între Rusia şi Polonia, Belarusul înregistra luni aproape 50.000 de cazuri de infectare, dintre care doar aproape 300 fatale. Un bilanţ mult subestimat, mai ales în ceea ce priveşte decesele, potrivit contestatarilor.

„STRIVIŢI GÂNDACUL”

Cu două luni înainte de alegerile prezidenţiale, programate la 9 august, Lukaşenko dă asigurări că „nu vrea să moară în fotoliul de preşedinte”. Dar recentele sale declaraţii şi manifestări arată că nici nu vrea să iasă la pensie. După ce s-a dotat cu un Parlament fără opozanţi în alegerile legislative din noiembrie anul trecut, acum vrea să se asigure că nu are rivali potenţial destabilizatori în cursa pentru cel de-al şaselea mandat la Palatul Republicii. Totuşi, un val neobişnuit de contestare cuprinde Belarusul pe fondul încătuşării unui opozant dinamic şi conectat la mediul virtual, îndeosebi la YouTube.

Fapt rar, Minskul este de o lună încoace teatrul unor manifestaţii anti-Lukaşenko. „Striviţi gândacul!”, strigă mulţimea ridicând ameninţător papucii. „Revoluţia papucilor”, titrează presa internaţională, în timp ce presa rusă evocă configurarea unui nou „Maidan”.

La rândul său, Aleksandr Lukaşenko joacă tare. O „bandă criminală” vrea să ducă ţara în haos, a apreciat preşedintele belarus în timpul unei discuţii cu şeful KGB-ului local. „Îi avertizez pe toţi cei care ne ascultă că aici nu va avea loc o revoluţie «Maidan»”, a insistat el.

Pe lângă ameninţări, „Bat’ka” a recurs şi la intimidări. A trimis după gratii doi posibili rivali în cursa prezidenţială: pe Mikola Statkevici, care a stat deja şase ani în închisoare după ce a încercat să candideze împotriva lui Lukaşenko în alegerile din 2010, şi pe Siarhei Ţihanouski, un vlogger cu priză la public.
Preluat de la: Timpul.md