Rețeta ieftină nu a funcționat

Cu doar trei luni înainte de deschiderea sezonului estival, patronii de hoteluri și restaurante de pe litoral caută mână de lucru autohtonă.
După doi ani în care au adus preponderent barmani, ospătari și cameriste din Bangladesh, Sri Lanka sau India, acum angajatorii mizează tot pe români. Sunt scoase la concurs peste 15.000 de posturi pentru tinerii care vor să lucreze, în această, vară la mare, arată Știrile Pro TV. Cererea în creștere de forță de muncă pentru turismul de pe litoral i-a determinat pe patroni să revină la angajații români, după ce, în ultimii 4 ani, au adus mulți străini. Potrivit legii, aceștia trebuie plătiți, prin contract, pentru un an, iar sezonul estival durează doar șase luni. “A trebuit să-i învățăm că programul este program, nu veneau niciodată la ora pe care o stabileam. Pare că nu sunt scumpi, dar sunt scumpi pentru că trebuie să le plătim în afară de salariu și cazare, și masă. Ținând cont că hotelul este sezonier”, spune administratorul unui complex hotelier.

Așa că, pentru 2024, cei mai mulți dintre administratorii de hoteluri și restaurante mizează pe forță de muncă autohtonă. Cum profesioniștii sunt greu de găsit, se încearcă școlarizarea elevilor care pot suplini deficitul de forță de muncă. “Pe termen mediu, dacă reușim să creștem copii, să-i preluăm din școlile profesionale sau din învățământul dual, atunci cu siguranță vom avea 10-20% care vor rămâne să lucreze pe litoral”, adaugă administratorul unui complex turistic.

Recent, Lanțul La Mama, ce operează în prezent șase restaurante în București, a confirmat că renunță la muncitorii asiatici și își propune să angajeze doar români.


Preluat de la: Timpul.md