Restricții alimentare, dar și meniu echilibrat în perioada postului: ce recomandă specialiștii

Dacă suferiți de boli cronice și/sau administrați medicamente, înainte de a ține post, consultați-vă cu medicul dvs. Regimul alimentar monoton poate genera un dezechilibru energetic și poate duce la sporirea riscului de apariție a bolilor cronice și dereglări ale digestiei.

În acest sens, se recomandă să consumați zilnic, cel puțin, cinci porții de fructe și legume (trei de legume și două de fructe). Nu ezitați să adăugați în această perioadă legumele de sezon – urzicile, spanacul, ceapa verde, leurda și ridichile, bogate în antioxidanți.

Pentru a evita foamea necontrolată, specialiștii spun că ar fi bine să adăugați în meniu suficiente proteine de origine vegetală (leguminoase, nuci, semințe, ciuperci), fibre alimentare (legume, verdețuri, fructe, cereale integrale) și grăsimi sănătoase (nuci, semințe, avocado, uleiuri nerafinate).

.Se recomandă să evite respectarea postului vîrstnicii, copiii și adolescenții pînă la vîrsta de 14 ani, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele care exercită munci fizice grele sau suferă de patologii în forma acută sau cronică (diabet zaharat, boli infecțioase, anemii, patologii inflamatorii ale tractului gastrointestinal, ale rinichilor sau ficatului).


Preluat de la: Noi.md