Republica Moldova va ÎMPRUMUTA 300 de milioane de euro pentru a repara 3 drumuri naționale

 

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și Banca Europeană pentru Investiții (BEI) va acorda Republicii Moldova un împrumut de 300 milioane de euro (echivalentul a aproximativ 6 miliarde de lei MDL). Banii au fost solicitați de Ministerul Economiei pentru reabilitarea drumurilor naționale M2, M3 și M5.

Ministrul Economiei, Sergiu Railean, a adresat o cerere de finanțare în adresa acestor două instituții financiare, iar recent, a primit confirmarea aprobării acesteia. Potrivit acordului, banii vor fi utilizați pentru reabilitarea și modernizarea secțiunilor de pe trei drumuri principale: M2, M3 și M5.

Finanțarea corespunde obiectivelor de investiții a instituțiilor financiare europene pentru regiunea Parteneriatului Estic, agreat cu Comisia Europeană în 2019.

Implementatorul proiectului este Administrația de stat a Drumurilor, iar perioada de implementare urmează să fie negociată și stabilită în Acordul de finanțare.

Șoseaua M2 – Leagă Chișinăul de Soroca
Șoseaua M3 – Leagă Chișinăul de Găgăuzia
Șoseaua M5 – Leagă Bălțiul de Nordul R. Moldova (hotarul cu Ucraina)

Amintim că în continuare „autostrada” Chișinău – Ungheni nu este finalizată, iar șoseaua spre Leușeni (vama cu România) a fost reparată doar până la rezidența Prezidențială de la Condrița.

 


Preluat de la: Timpul.md