Remedii naturiste pentru a scăpa de transpirație

Transpirația excesivă poate fi deosebit de neplăcută, dar, din fericire, există mai multe metode, inclusiv naturiste, pentru a o controla.

Iată cîteva remedii naturiste și soluții pentru a ține transpirația în frîu.

Deodorantele standard de pe piață nu dau mereu rezultatele dorite, în schimb pot cauza iritație. Acest lucru se întîmplă pentru că majoritatea deodorantelor acționează prin anihilarea bacteriilor din zonele în care transpiri, pentru a bloca procesul de transpirație. Acestea nu doar ucid bacteriile care provoacă mirosul neplăcut, dar și blochează, în mod activ, glandele sudoripare, pentru a nu mai produce transpirație.

Dacă pentru unele persoane deodorantele convenționale sînt o soluție utilă, pentru altele, în special pentru cele care se confruntă cu transpirație excesivă, acestea nu au rezultatele dorite. În această situație, poți încerca un antiperspirant cu minerale, uleiuri din plante cu efect calmant și răcoritor, sau o piatră de alaun, care are efect astringent și ușor deshidratant, suficient cît să te ajute să ții transpirația sub control.

Este, de asemenea, important să te asigură că aplici antiperspirantul în mod corect, pentru ca acesta să își poată face treaba.

– Aplică antiperspirantul numai pe piele uscată și curată. Nu îl aplica după ce ai transpirat, sau imediat după ce ai iești de la duș, pe pielea încă umedă, pentru că nu va reuși să acționeze în mod eficient.
– Folosește antiperspirantul înainte de culcare, după duș, cînd organismul se află la temperatură mai scăzută. În acest fel, ingredientele active își fac cel mai bine efectul.
– Elimină părul din zona axilei și din alte regiuni ale corpului unde transpiri, pentru că firele de păr împiedică antiperspirantul să acționeze eficient. Cu toate acestea, evită să îl aplici imediat după epilare, pentru că te poate irita.
– Ai răbdare. Poate dura cîteva zile pînă cînd antiperspirantul natural își face efectul în totalitate.

După ce te-ai spălat, este indicat să aștepți cîteva minute pînă să te îmbraci. Acest lucru e important mai ales dacă locuiești într-o regiune cu climat umed sau obișnuiești să faci dușuri fierbinți. Prin așteptare, permiți corpului să se răcească și să se usuce, ceea ce va preveni transpirația imediată în zonele predilecte, odată ce te-ai îmbrăcat.

Un remediu naturist care poate controla cantitatea de transpirație este uleiul esențial de arbore de ceai. Cîteva picături de ulei esențial, aplicate dimineața, pe pielea curată și uscată, pe zonele predispuse la transpirație, pot controla activitatea bacteriilor care produc mirosul neplăcut și transpirația excesivă, precum și bloca parțial acțiunea glandelor sudoripare. Uleiul esențial de arbore de ceai nu trebuie aplicat în apropierea zonelor intime, pentru că poate cauza iritație. De asemenea, nu îl aplica imediat după ce te-ai epilat.

Un fapt mai puțin știut este că dieta poate avea un impact considerabil asupra felului în care transpirăm. Anumite alimente pot determina organismul să transpire mai mult, așa încît este recomandat să le eviți, pe cît posibil, dacă te confrunți cu această problemă.

De regulă, alimentele cu un conținut scăzut de fibre forțează sistemul digestiv să muncească în plus pentru a digera alimentele.
De asemenea, o alimentație bogată în sodiu presupune eliminarea excesului de sare sub formă de urină și transpirație, în timp ce alimentele bogate în grăsimi duc la suprasolicitarea organismului pentru a procesa grăsimea, inclusiv la transpirație excesivă.

Printre alimentele și băuturile de evitat se regăsesc:

– Alimentele procesate
– Tăriile și berea
– Usturoiul și ceapa
– Alimentele bogate în grăsimi
– Cofeina
– Alimentele picante
– Înghețata
– Alimentele fierbinți

Unele alimente pot, în schimb, reduce cantitatea de transpirație produsă de corp și calma glandele sudoripare suprasolicitate, în același timp. Atunci cînd îți propui să reduci transpirația prin dietă, este important să te axezi pe alimente care nu îți suprasolicită sistemul digestiv. De asemenea, este recomandat să te orientezi înspre alimente care nu suprastimulează sistemul nervos.

Printre alimentele și băuturile recomandate se numără:

– Apa
– Alimentele bogate în calciu (cum ar fi lactatele)
– Migdalele
– Bananele
– Zerul proteic
– Legumele și fructele bogate în apă (pepenele roșu, strugurii, pepenele galben, broccoli, spanacul, conopida, ardeii grași, castraveții, vinetele, varza roșie, etc.)
– Uleiul de măsline
– Fulgii de ovăz
– Ceaiul verde
– Cartofii dulci
– Dovleacul

Un aport susținut de apă, zi de zi, te poate ajuta să menții temperatura corpului mai scăzută și astfel să previi transpirația excesivă.

Hainele strîmte, mai ales cele care se mulează strîns sub axile, pot contribui la cantitatea de transpirație produsă peste zi. Pentru sănătatea corpului tău și pentru a evita transpirația excesivă, optează pentru îmbrăcăminte din materiale naturale, cu croi lejer, care vor permite zonelor predispuse la transpirație să nu se supraîncălzească.

Cofeina stimulează sistemul nervos, dar și glandele sudoripare. Pe lîngă acestea, consumul de cofeină poate crește tensiunea arterială, ritmul cardiac și te poate surescita, ceea ce va duce invariabil la transpirație în exces.

Dacă iubești cafeaua sau alte băuturi pe bază de cofeină, optează pentru produse decofeinizate sau alternative la cafea, care păstrează aroma și gustul băuturii, cum ar fi cafeaua de cicoare.

Nicotina inhalată prin consumul de țigări acționează în mod similar cu cofeina, prin creșterea temperaturii corpului, a ritmului cardiac și prin suprasolicitarea glandelor sudoripare. Totodată, fumatul este asociat cu mult mai multe efecte neplăcute, cum ar fi respirația urît mirositoare și dinții pătați, pe lîngă problemele grave de sănătate pe care le poate declanșa. Astfel, dacă intenționezi să îți îmbunătățești starea de sănătate și să controlezi transpirația excesivă, renunțarea la fumat poate fi una dintre cele mai bune decizii în acest sens.


Preluat de la: Noi.md