Reguli stricte pentru cabinetele stomatologice. Cum vor activa acestea după încetarea stării de urgență

Reguli stricte pentru cabinetele stomatologice, activitatea cărora este restricţionată de aproape două luni. Administratorii acestora caută soluţii pentru a oferi siguranţă atât angajaţilor, cât şi clienţilor. Pacienţii vor veni doar cu programare, rândul viu nu va fi permis, iar purtarea echipamentului special va fi obligatoriu atât pentru medici, cât şi pentru pacienți.

”Dacă știm cum să ne dezechipăm corect și să aruncăm mănuși, halate, tot ce a fost în contact cu pacientul, atunci riscul este mult mai minim și al doilea moment este că înainte de pacient și după pacient să fie cabinetul dezinfectat”, a menționat stomatologul-pediatru, Eudochia Traistă.

Potrivit specialiștilor, în această perioadă, stomatologii au fost nevoiți să renunțe la turbina dentară, pentru a preveni răspândirea virusului de tip nou în rândul medicilor.

”Un dispozitiv care izolează lichidul bucal de dintele cu pricină și în cazul dat, aerosolul format de către piesa cu turbină nu contactează cu lichidele bucale și în felul acesta se reduce semnificativ, în proporție de 98 la sută, riscul de infectare a angajaților”, a afirmat directorul Centrului stomatologic municipal Chișinău, Valeriu Gobjilă.

Stomatologii cred că, odată cu reluarea regimul normal al clinicilor, pacienții vor da năvală.

”Avem sunete în fiecare zi pentru a se programa, în fiecare zi suntem întrebați când vom ieși și vom lucra în regim normal. Așa că desigur că de lucru este”, a spus directorul Centrului stomatologic municipal Chișinău, Valeriu Gobjilă.

Reprezentanții Ministerului Sănătății afirmă că după încetarea stării de urgență administratorii vor fi obligați să asigure personalul medical cu echipamente de protecţie.

”Se va atrage atenția la triajul atât a lucrătorilor medicali, cât și a pacienților. Se vor dota spațiile destinate pacienților cu substanțe dezinfectante, se va atrage atenția la echipamentele de protecție și la corectitudinea utilizării echipamentelor de protecție”, a comunicat șeful de Direcție la MSMPS, Svetlana Lupu.

Starea de urgență a fost emisă în data de 17 martie. În această perioadă, au fost impuse mai multe restricții, între care și vizitele programate la stomatolog.


Preluat de la: Publika.md