Reguli ignorate. Săptămâna trecută, MAI şi ANSP au documentat aproximativ 400 de încălcări ale măsurilor sanitare

Deşi situaţia epidemiologică rămâne destul de gravă, unii oameni continuă să nege existenţa noului coronavirus şi să ignore regulile de prevenire a răspândirii acestuia. Doar în ultima săptămână, MAI şi ANSP au documentat aproximativ 400 de încălcări ale măsurilor sanitare. Cele mai frecvente se referă la masca de protecţie, pe care unii refuză să o poarte, iar alţii o poartă greşit.

”Sunt atestate aceleaşi încălcări care au fost enunţate nu o singură dată şi anume admiterea supraaglomerării spaţiilor, nu se poartă corect măştile sau ultimele sunt lipsă totală”, a spus directorul adjunct ANSP, Vasile Guştiuc. 

Drept dovadă este şi un incident care a avut loc recent într-un troleibuz din Capitală. Doi pasageri i-au apostrofat pe un carabinier şi un militar care verificau cum se respectă normele sanitare în transportul public. Filmuleţul a fost postat pe o reţea de socializare, chiar de unul dintre cei care a refuzat să se conformeze cerinţelor.

În apărarea carabinierului şi militarului au sărit mai mulţi pasageri.

După câteva minute de discuţii aprinse, cei doi scandalagii au ieşit din troleibuz, iar autovehiculul a pornit din staţia de aşteptare. Ofițerul de presă al Poliţiei Capitalei, Svetlana Scripnic, ne-a spus că oamenii legii s-au autosesizat în acest caz şi urmează să decidă dacă persoanele implicate în conflict vor fi sancţionate. Între timp, autorităţile combat miturile privind COVID-19, inclusiv cele despre purtarea măştilor.

Printr-un comunicat, ANSP susţine că  informaţiile potrivit cărora purtarea îndelungată a măștilor poate provoca intoxicație cu bioxid de carbon și lipsă de oxigen sunt false. Specialiştii mai precizează că masca de protecţie poate fi, totuşi, ineficientă, dacă este umezită sau atinsă frecvent cu mâinile murdare.

ANSP mai îndeamnă cetăţenii să nu reutilizeze măştile de unică folosință și să le schimbe la fiecare două ore sau imediat ce s-au umezit.


Preluat de la: Publika.md