Regele Thailandei, acuzat că este acționar al companiei care produce și distribuie populației vaccinul anti Covid

Un politician de opoziție thailandez, cercetat penal pentru defăimarea monarhiei, a explicat joi, într-un interviu acordat Reuters, criticile față de strategia guvernamentală de vaccinare anti-Covid care se bazează pe o companie deținută de regele Maha Vajiralongkorn. Pentru criticile sale, politicianul riscă 15 ani de închisoare.

În această săptămână, Thanathorn Juangroongruangkit a acuzat guvernul că a gestionat greșit campania de vaccinare, spunând că depinde prea mult de Siam Bioscience și că procesul de imunizare a populației va fi încetinit din cauza eșecului negocierii mai multor acorduri.

Compania thailandeză este deținută de Crown Property Bureau, care gestionează investiții de zeci de miliarde de dolari, sub coordonarea personală a regelui.

Siam Bioscience, care a primit o subvenție guvernamentală de 600 de milioane de baht (20 de milioane de dolari) pentru a-și dezvolta capacitatea de producție, a convenit în octombrie să producă vaccinul anti-COVID-19 al AstraZeneca și să îl distribuie pe plan intern și în Asia de Sud-Est.

Thanathorn susține că acordul cu AstraZeneca nu a fost transparent, iar Siam Bioscience a primit un avantaj injust față de alte companii.

Miercuri, guvernul condus de prim-ministrul Prayuth Chan-ocha a depus o plângere penală împotriva lui Thanathorn pentru criticile sale, acuzându-l de insultă și defăimarea regelui, faptă care se pedepsește cu până la 15 ani de închisoare.

Thanathorn a spus că nu a formulat acuzații la adresa regelui și că plângerea guvernului este motivată politic și urmărește să-l reducă la tăcere.

„Am întrebat dacă de schemă beneficiază o singură companie sau nu. Se întâmplă ca acționarul companiei să fie însuși regele”, a declarat el într-un interviu pentru Reuters.

Guvernul a comandat 61 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca și 2 milioane de doze de CoronaVa produs de Sinovac Biotech. Thailanda a înregistrat până acum doar 12.795 de infecții și 71 de decese din cauza COVID-19.

Atât AstraZeneca, cât și Siam Bioscience au refuzat să comenteze acuzațiile lui Thanathorn. O purtătoare de cuvânt a guvernului, Ratchada Dhanadirek, a negat că urmărirea penală este motivată politic.

Thanathorn a fost interzis în politică timp de 10 ani, după ce, anul trecut, o instanță i-a dizolvat partidul pentru împrumuturi presupus ilegale.

Partidul politicianului a câștigat sprijin în rândul alegătorilor mai tineri la alegerile din 2019, situându-se pe locul trei. Guvernul a declarat că alegerile au fost libere și corecte, dar partidele de opoziție declară că au fost concepute pentru a se asigura că fostul lider al juntei Prayuth rămâne la putere.

Administrația pentru Alimente și Medicamente din Thailanda (FDA) a aprobat „de urgență” utilizarea vaccinului anti-Covid-19 al AstraZeneca, au declarat joi, 21 ianuarie, trei surse din Ministerul Sănătății, relatează Bloomberg.

Thailanda urmează să importe 200.000 de doze de vaccin AstraZeneca, primele 50.000 de doze urmând să sosească luna viitoare, a declarat miercuri ministrul Sănătății, Anutin Charnvirakul.

Cele trei surse, care au cerut să li se păstreze anonimatul pentru că nu sunt autorizate să vorbească cu mass-media, au declarat că autoritatea de reglementare a aprobat miercuri vaccinul AstraZeneca, pentru o perioadă de un an.

Una dintre surse a declarat că aprobarea se aplică numai în cazul dozelor fabricate în străinătate.

Thailanda a semnat un acord cu AstraZeneca pentru a produce la nivel local 26 de milioane de doze de vaccin prin firma Siam Bioscience, scrie digi24.


Preluat de la: Publika.md