„Regele” condimentelor care tratează forme ușoare de depresie

Proprietăţile curative ale şofranului sînt menţionate în peste 90 de maladii. Dintre ele, Alzheimer, depresia, cancerul de piele, sistemul imunitar, purifică sîngele, extreme de eficient în curele de slăbire, încetinește progresul degenerării maculare și îmbunatățește vederea. Studiile arată că șofranul este eficient și în tratarea disfuncției erectile. Condimentul poate ameliora disfuncția sexuală cauzată de antipresivele farmaceutice.

Condimentul exotic este considerat o alternativă mai sigură decît antidepresivele uzuale, tratînd forme de depresie ușoare și moderate. Singurul efect secundar pe care șofranul îl poate avea este legat de problemele de digestive. Pînă în prezent nu se știe cum funcționeaza șofranul pentru a trata depresia, însă specialiștii sînt de părere că efectele sale benefice sînt datorate, în principal, proprietăților sale antiinflamatorii și antioxidante.

Arabii, cei mai mari consumatori de șofran, îl folosesc la aromatizarea mîncarurilor din miel, oaie, pui, orez. În Franța este indispenabil pentru bouillabaisse, în Italia pentru risotto, în Spania pentru paella. Țări ce importă șofran: Arabia Saudită, Kuweit, SUA.


Preluat de la: Noi.md