Record mondial pentru SpaceX. A trimis 143 de sateliți în spațiu cu o singură rachetă

Un nou record mondial a fost stabilit de SpaceX, compania lui Elon Musk. Este vorba de cel mai mare număr de sateliți trimiși vreodată în spațiu cu o singură rachetă, Flacon 9 lansată din Florida, relatează BBC, citează digi24.ro.

Racheta Falcon 9 a dus în spațiu 133 de sateliți comerciali și guvernamentali și 10 sateliți ai SpaceX, aceștia din urmă adăugându-se „mega-constelației” de minisateliți de telecomunicații Starlink, destinați să ofere internet în bandă largă pe întreg globul.

Lansarea a avut loc cu o întârziere de 24 de ore față de termenul stabilit inițial. Misiunea a purtat numele de „Transporter-1”.

Recordul anterior pentru cei mai mulți sateliți duși în spațiu cu un singur zbor fusese stabilit de o rachetă indiană. În 2017, aceasta plasase 104 sateliți la o lansare.

Această performanță este rezultatul unei revoluții în privința componentelor unui satelit, care au devenit mai robuste, miniaturizate și cu costuri mici, multe luate direct din aparate electronice precum smartphone-urile, ceea ce înseamnă că aproape oricine poate construi acum un satelit viabil care să ocupe un volum mic. 


Preluat de la: Publika.md