UPDATE Premierul Ion Chicu face lumină: „Încurajez antreprenorii autohtoni să producă cât mai multe salopete de acest gen, or exportul lor masiv este benefic pentru țară”.
Nimeni nu a zis că nu putem face acte de caritate, însă nu în propriul detriment. Un val de nedumerire s-a stârnit, atunci când „Ryanair” a anunțat pe contul său de Facebook că este mândră să transporte echipamente esențiale pentru medici în Varșovia din, atenție, Republica Moldova. Postarea a fost publicată ieri, însă până azi autoritățile nu au venit cu vreo reacție, aceasta deși a existat o posibilitate chiar la briefingul de presă de azi-dimineață susținut de ministra Sănătății, Viorica Dumbrăveanu.
„Suntem mândri să transportăm echipamente medicale esențiale PPE pe Aeroportul Modlin din Varșovia – pentru a ajuta în lupta împotriva Covid-19. Acest echipament de protecție va ajunge la spitale și personal din regiunea Mazovia din Polonia. Ryanair colaborează cu UE pentru a ajuta acolo unde putem. Mulțumim piloților și echipajului nostru de la Buzz”, a anunțat „Ryanair” ieri.
În altă ordine de idei, briefing-urile de dimineața au loc de regulă la ora 09:30, însă azi s-a desfășurat la ora 10:00. Înainte de a ieși ministra cu informațiile despre situația privind răspândirea coronavirusului în țară, pe adresa redacției Realitatea.md a parvenit un comunicat în care se anunță că premierul Ion Chicu a participat la ședința Punctului Focal pentru prevenirea și controlul epidemiei virusului.
Nici în acest comunicat nu scrie nimic legat de echipamentul transportat în Polonia: dacă e donație sau e pe bani? Doar că este menționat că „în prezent peste 200 de state caută același set de produse necesare medicilor pentru administrarea situației epidemiologice”. „MSMPS dispune de rezervele necesare”, scrie în comunicat, asta în timp ce medicii noștri se plâng că nu sunt echipați conform.
Totuși la o altă postare de pe Facebook, adică nu oficial, consiliera ministrei Sănătății Cristina Stratulat a dezvăluit că ar fi vorba despre un lot de 5.000 de salopete de protecție.
„Din informațiile primite de la reprezentanții Serviciului Vamal, este vorba despre o companie care coase salopete de protecție și au exportat un lot de circa 5.000 de salopete de protecție. Mai multe detalii nu am. Probabil Serviciul Vamal ar putea spune detalii”, a scris aceasta.
Întrebată de ce o companie autohtonă care coase echipament îl transportă la solicitarea UE în altă țară, iar Republica Moldova cumpără din altă parte și nu ia direct de acasă, Cristina Stratulat a răspuns în următorul fel: „Din câte cunosc de la colegi și pentru sistemul medical din Moldova sunt cusute salopete de protecție, tot în Moldova”.
Până la ora publicării acestei știri, Serviciul Vamal nu a venit cu vreo explicație, dar nici alți reprezentanți ai guvernării. Între timp, potrivit datelor colectate până la ziua de 14 aprilie, erau înregistrate 481 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate din totalul de 1.934 de persoane infectate. 29 sunt lucrători medicali: asistenți medicali – 12, medici – 10, farmaciști – 1, personal auxiliar – 6.
Preluat de la: Timpul.md