Puhoaie dezlănţuite în România. Mai multe localităţi din ţara vecină, inundate

Precipitaţiile abundente din ultima perioadă au provocat daune importante în România. Mai multe localităţi din ţara vecină au fost inundate, după ce râurile din zonă s-au revărsat de două ori într-o săptămână. Puhoaiele au rupt drumuri, poduri, rețele electrice și au inundat gospodăriile oamenilor.

La Oradea, 12 copii au fost blocaţi pe o insuliţă de râul Crişul Repede. Aceștia au fost aduşi pe uscat cu bărcile pneumatice de către pompierii militari. În județul Brașov, viitura a rupt un pod care făcea legătura între două sate. În Alba, mai multe ogrăzi au fost inundate, iar o porțiune de drum județean a fost distrusă. În Borșa, unde plouă necontenit deja de 54 de zile, barajul de pe malul râului Cisla s-a prăbușit pe o porțiune de 1,5 kilometri.

Apa a inundat zeci de hectare de terenuri agricole și amenință să surpe tot malul. Dacă barajul va ceda, atunci opt blocuri şi circa 200 de case riscă să fie distruse.

„Au fost niște debite foarte mari, de 30 de metri pe secundă. Încercăm să rezolvăm provizoriu cu niște agabariți pe care o să-i așezăm în râu”.

Iar în județul Hunedoara, o ploaie torențială care a durat câteva ore a făcut prăpăd. Localitatea Strei-Sângeorgiu este cea mai afectată. Zeci de gospodării au fost inundate după ce râul din apropiere s-a umflat brusc.

„Ne-a scos recolte, pivnița e toată inundată, fântâna, toate. E dezastru”.

Aceeaşi situaţie în comuna Șugag, unde pârâul Valea Dobrei s-a revărsat şi a inundat mai multe case.

„A plouat potop. Eu când am venit acasă, praf și alice tot, nu s-a ales nimic”.

„Am reușit să deviem râul înapoi pe cursul normal al apei. Au fost afectați 500 de metri de drum și șase locuințe. Apa a mers foarte mult și foarte mare pe drum”, a afirmat viceprimarul comunei Șugag, Petru Cernat.

Însă cea mai gravă situație din România este la graniţa cu ţara noastră, la Costești-Stânca. Autoritățile române vor efectua deversări controlate pentru ca nivelul apei să nu provoace stricăciuni pe malul estic al Prutului, care este mai jos decât cel vestic.


Preluat de la: Publika.md