Publika TV, apel către Consiliul Audiovizaulului: Cerem ca toate entităţile media să respecte regula produsului autohton în grilele de emisie

Publika TV se alătură demersului prin care se dorește ca toți participanții la piața audiovizuală din Moldova să respecte normele legale. Decizia noastră vine după ce Jurnal TV a lansat recent un apel către posturile de televiziune și le-a invitat să se alăture unei platforme de discuții în care să fie dezbătută problema respectării legislației audiovizuale și a prezenței produsului autohton în grilele de emisie.

Cu această ocazie, și postul nostru de televiziune face un apel la autoritățile statului să se asigure că toate entitățile media din țara noastră sunt tratate în mod egal, după aceleași reguli, atunci când vine vorba despre conținutul programelor. Mai exact, în ianuarie 2019, a intrat în vigoare “Codul serviciilor media audiovizuale”, care stipulează clar, printre altele, că un furnizor național trebuie să difuzeze zilnic cel puțin opt ore de programe locale, dintre care minimum șase ore să fie produse în limba română.

Din păcate, majoritatea posturilor de televiziune nu respectă aceste prevederi legale, iar Consiliul Audiovizualului NU taxează aceste abateri repetate ale furnizorilor de servicii media, deși în lege sunt prevăzute sancțiuni foarte clare.

În aceste condiții, pentru televiziunile sau posturile de radio care respectă prevederile privind necesarul de producție locală situația este foarte grea, pentru că acest lucru implică și costuri mari de producție, față de acele televiziuni care fac concurență neloială prin transmiterea unor produse preluate din afara țării, fără a realiza producții proprii, locale.

Publika TV, alături de celelalte posturi de televiziune care respectă aceste prevederi legale, care produc zilnic zeci de ore de știri sau emisiuni analitice și de divertisment, asigură lunar mii de locuri de muncă pentru jurnaliști și specialiști din domeniul mass-media și achită lunar milioane de lei în bugetul statului.

În acest context, cerem în mod clar sistarea practicilor nocive din domeniu, cerem eliminarea concurenței neloiale din partea acelor furnizori de servicii media care nu investesc în produse locale și care nu suportă aceleași cheltuieli ca și posturile ce respectă aceste norme și care implică forță de muncă locală în realizarea de productii proprii.

Astfel, Publika TV se alătură platformei de discutare a acestor probleme și invită deschis și alte posturi de televiziune din piață să urmeze acest gest.

Anunțăm că vom semna și susține orice demers adresat autorităților statului, precum Consiliul Audiovizualului, Consiliul Concurenței, Guvernul Republicii Moldova și Parlamentul Republicii Moldova în acest sens.


Preluat de la: Publika.md