Șapte din zece copii ai străzii din Chişinău sunt din afara capitalei, susține avocata Copilului Maia Bănărescu. Potrivit ei, aceștia nu ar ajunge pe străzile orașului dacă în localitățile de baștină autoritățile ar fi responsabile și competente. Maia Bănărescu susține că şi Primăria capitalei este depășită de situație. Singurul centru destinat copiilor în situație de stradă din Chişinău nu poate elimina cauzele care conduc la apariția problemei deoarece oferă servicii segmentate şi de scurtă durată.
Potrivit poliției, anual în Republica Moldova fug de-acasă aproape 700 de copii. Majoritatea minorilor sunt identificați în primele 48 de ore de la dispariție, iar șansele de a găsi un copil dispărut scad odată cu trecerea timpului, menționează experții.
Oficiul Avocatului Copilului este de părere că statul are nevoie de o abordare națională a problemei pentru a depăși riscurile la care se supun minorii ajunși în stradă. Ce pot face şi nu au făcut deputații şi guvernele pentru a proteja minorii în situații de risc şi cât de repede pot fi depășite aceste restanțe, aflăm de la Maia Bănărescu, avocata Poporului pentru protecția drepturilor copilului, Mariana Ianachevici, directoare executivă a Asociației „Ave Copii”, şi Valentina Volontir, șefă interimară a Direcției Municipale pentru Protecția Drepturilor Copilului Chişinău.
Preluat de la: Publika.md