PUBLIKA REPORT. Afacerile cu mere: rezistă cei care se adaptează mai ușor

Moldova anticipează anul acesta o recoltă de peste 530 mii de tone de mere, ceea ce este cu aproape 20 la sută mai puțin decât anul trecut. Prognozele aparțin celei mai mari Asociații de producători şi exportatori de fructe „Moldova-Fruct”. Potrivit informațiilor cu care operează asociația, seceta şi grindina nu au afectat doar livezile performante în care s-a investit masiv în ultimii ani.

Anul trecut agricultorii moldoveni au obținut o roadă bogată, dar merele au fost afectate de ploi şi grindină. Astfel că mai mult de jumătate din producție a fost îndreptată spre procesare unde preturile au fost de aproape două ori mai mici decât media europeană din regiune. Fapt care a provocat mai multe proteste ale agricultorilor.

Ce lecții au învățat între timp producătorii de mere şi cum au afectat vremea capricioasă şi pandemia afacerile cu fructe anul acesta, aflăm de la Iurie Fală, directorul executiv al Asociației producătorilor şi exportatorilor de fructe „Moldova-Fruct”, Constantin Furculiță, director întreprindere pomicolă, şi Eduard Robu, redactor șef al portalului agricol.md.


Preluat de la: Publika.md