Proteste violente la Atena, după catastrofa feroviară. Protestatarii au aruncat cu cocktailuri Molotov, poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene

Aproximativ 7.500 de persoane, potrivit poliţiei, şi-au strigat duminică furia în faţa Parlamentului din Atena, după catastrofa feroviară din Grecia, soldată cu 57 de morţi şi care este pusă pe seama unei erori umane, dar şi a neglijenţelor pe calea ferată elenă, potrivit AFP, citează hotnews.ro.

Între manifestanţii din faţa parlamentului din Atena şi poliţişti au izbucnit ciocniri violente. Protestatarii au incendiat pubelele de gunoi şi au aruncat cu cocktailuri Molotov, iar poliţia a răspuns cu gaze lacrimogene şi grenade asurzitoare în plin centrul capitalei elene, scrie AFP, potrivit Agerpres.

Manifestanţii, care au agitat pancarte cu mesajul „Jos guvernele asasine”, au răspuns la apelul studenţilor, al lucrătorilor feroviari şi al angajaţilor din sector public, în contextul în care trenurile şi metroul sunt în grevă.

În faţa Parlamentului, protestatarii au eliberat către cer sute de baloane negre, în amintirea victimelor coliziunii frontale dintre un tren de călători care făcea legătura între Atena şi Salonic şi un tren de marfă, marţi seară.

Tot duminică, premierul Kyriakos Mitsotakis le-a cerut iertare familiilor victimelor, în timp ce întreaga ţară, șocată de această tragedie, este cuprinsă de furie pe fondul neglijenţei şi deficienţelor la căile ferate care au ieşit la suprafaţă odată cu acest accident.

El spune că în Grecia anului 2023 nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni.

„În calitate de prim-ministru, mă simt dator să cer iertare tuturor, dar mai ales rudelor victimelor”, a scris el într-un mesaj adresat grecilor şi publicat pe contul său de Facebook.

În Grecia anului 2023, nu este cu putință ca două trenuri să circule în direcţii opuse pe aceeaşi linie şi să nu fie observate de nimeni, afirmă Mitzotzakis.

Amintim că un accident feroviar grav s-a produs marți noapte în Grecia, două trenuri – unul de pasageri și altul de marfă – ciocnindu-se frontal. Accidentul s-a soldat cu cel puțin 57 de morți – între care și un român -, în timp ce alte zeci de persoane au fost rănite, iar mulți sunt încă dați dispăruți.

Vineri a marcat a treia zi de doliu oficial în Grecia, dar din ce în ce mai mult furia era resimţită mai ales în legătură cu faptul că accidentul putea fi prevenit.


Preluat de la: Publika.md