Promo-LEX: Refuzul mai multor bănci de a-i deschide un cont bancar Violetei Ivanov este nejustificat

Din cauza unor lacune legislative, candidaţii înscrişi în cursă nu au condiţii egale de a-şi desfăşura campania electorală. Este constatarea Asociaţiei Promo-LEX, care monitorizează alegerile.

Potrivit lui Pavel Postică, refuzul mai multor bănci de a-i deschide un cont bancar Violetei Ivanov este nejustificat.

„Există o obligaţie legală pentru concurenţii electorali să deschidă un cont electoral. În schimb, nu există nicio prevedere legală, care să balanseze această situaţie şi în cazuri excepţionale să oblige băncile comerciale să ofere conturi bancare pentru concurenţii electorali sau pentru partidele politice”.

Partidul „ȘOR” a anunțat în data de 6 octombrie că banca unde formațiunea își deservea până acum conturile a reziliat unilateral contractul fără a oferi vreo explicație.

Formaţiunea a depus cereri şi la alte instituţii financiare pentru a i se deschide conturi, dar acestea au refuzat sau nu au răspuns la solicitări. Juriştii partidului s-au adresat apoi la CEC, dar experţii au redirecționat demersul către Banca Națională. BNM a precizat la rândul ei că deciziile în astfel de cazuri se iau de sine stătător de bănci şi că nu e de competența instituției să soluționeze asemenea probleme.


Preluat de la: Publika.md