Proiectul "Atelier". Copiii din cinci centre de plasament din țară, iniţiați în domeniul croitoriei

„Dacă vrei să ajuți un flămând, nu-i da pește, ci o undiță”, este crezul celor de la o fundaţia „Open Gates”, care a lansat proiectul „Atelier” în cinci centre de plasament din Hâncești, Bălți, Anenii Noi, Cărpineni și Drochia. Cu susținerea ministerului Sănătății, Protecției Sociale și Familiei, programul gratuit de iniţiere în domeniul croitoriei a fost introdus la început de septembrie.

„Ideea a fost în a-i învăța pe copii să coasă. Să le oferim posibilitatea să învețe să-și coasă hăinuțe. Din propria experiență cunoaștem, că îmbrăcămintea și încălțămintea sunt cadourile care îi bucură cel mai mult pe copii.”, a spus preşedintele Fundaţiei „Open Gates”, Olga Leviţcaia.

Timp de patru luni, de două ori pe săptămână, copiii vor fi instruiţi de specialişti. Fundaţia a angajat în acest sens pensionari din satele din apropiere.

„Oamenii la pensie sunt izolați și nu au posibilitate să comunice și să-și folosească experiența profesională. Și noi am dorit ca copiii să poată să preia și experiența profesională și cea de viață a acestor oameni.”, a menționat fondatoarea „Open Gates”, Natalia Grigorjevski-Braga.

Copiii sunt încântaţi şi chiar din primele zile au început să coasă inclusiv măști sanitare.

La finalul programului fundaţia va organiza o prezentare de modă şi o licitaţie pentru obiectele vestimentare confecționate.

„Vom vinde aceste creații la un iarmaroc social. Fiecare copil care își va vinde gentuța, va primi bani în contul său personal pe care i-l vom deschide și unde se vor aduna bani până la majorat.”, a afirmat preşedintele Fundaţiei „Open Gates”, Olga Leviţcaia.

Fundaţia va deschide şi un atelier social unde adolescenţii care au împlinit 18 ani să poată munci.


Preluat de la: Publika.md