Proiect uriaș, anunțat de americani: O autostradă și o cale ferată care să lege Constanța de portul Gdansk din Polonia

 

Un uriaș proiect de infrastructură ar putea lua naștere în curând în România: o autostradă și o linie de cale ferată care să lege portul Constanța de portul Gdansk din Polonia. Este un proiect care ar urma să fie făcut cu partea americană, o „investiție uriașă”, după cum a declarat vineri ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman.

„Vom începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest proiect de infrastructură va reprezenta un beneficiu uriaș pentru economiile României și Poloniei, dar și pentru economiile din regiune, ani buni de acum încolo”, a declarat Adrian Zuckerman, vineri, la Washington, în alocuțiunea rostită cu ocazia semnării Acordului interguvernamental dintre România și Statele Unite, care a avut loc la Departamentul Energiei.

„România, împreună cu Polonia, reprezintă aliați esențiali în apărarea Flancului Estic al Europei împotriva agresiunii Rusiei”, a subliniat ambasadorul Zuckerman.

Ministrul economiei, Virgil Popescu, a fost la Washington și a semnat Acordul interguvernamental din partea României.

El a confirmat la Digi24 existența acestui uriaș proiect de infrastructură cu Polonia și spune că partea română a insistat și pe realizarea infrastructurii adecvate din portul Constanța, de care este nevoie, astfel încât mărfurile care intră prin portul Constanța să iasă și să ajungă în Europa foarte repede.

Finanțare americană pentru centrala de la Cernavodă

Americanii se vor implica deocamdată în construirea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă și în recondiționarea unității 1. Este un proiect în valoare de opt miliarde de dolari coordonat de una dintre cele mai mari firme de construcții din Statele Unite. Vor participa și companii din țara noastră, dar și din Franța și Canada. Acordul interguvernamental care pune în mișcare acest proiect a fost semnat la Washington de către ministrul Economiei, Virgil Popescu, și omologul său american, Dan Brouillette.

„În 12 iunie s-a reziliat acordul cu compania chineză de la Cernavodă și toată lumea întreba ce vom pune în loc. I-am rugat să aibă răbdare și astăzi am parafat acordul interguvernamental cu SUA pentru colaborarea în domeniul nuclear civil pentru retehnologizarea Unității 1 și construcția reactoarelor 3 și 4. Acordul mai cuprinde și o colaborare universitară în domeniul nuclear, inclusiv colaborarea pe o nouă tehnologie a reactoarelor mici modulare pe care americanii o dezvoltă, dar vorbind în principal de Reactoarele 3 și 4 vorbim de tehnologie CANDU 6, deci ceea ce România are în Unitatea 1 și Unitatea 2 în momentul de față”, a explicat vineri seara, la Digi24, ministrul economiei, Virgil Popescu.

„În plus față de acest acord guvernamental, acolo unde partea americană s-a angajat să contribuie cu finanțare la realizarea acestor unități 3 și 4, am mai semnat un Memorandum între România și Banca de Import-Export a Statelor Unite care asigură o finanțare de până la 7 miliarde de dolari pentru proiecte din energie – și aici vorbim de nuclear, vorbim de gaze naturale – și proiecte de infrastructură. Deci, practic, Statele Unite au venit în spatele acestui acord interguvernamental și cu un Memorandum cu finanțări până la 7 miliarde de dolari, cel mai mare pachet de finanțare pe care banca americană o oferă în acest moment unui stat în baza unor proiecte care, evident, vor fi analizate separat”, a precizat Virgil Popescu.

„Tot astăzi am mai avut o întâlnire și la fondul american de investiții USDFC (The United States International Development Finance Corporation), care de câteva luni de zile a primit aprobarea Congresului pentru a se putea implica inclusiv în proiecte nucleare și de acolo avem vești foarte bune, așa cum partea americană s-a angajat în Acordul interguvernamental, există și de acolo voință pentru a finanța Unitatea 3 și 4 de la Cernavodă”, a mai spus ministrul economiei.

România ar putea redeveni un exportator de energie

Acordul interguvernamental semnat de România cu SUA va fi notificat luni Comisiei Europene, care va trebui să-și dea avizul în decurs de 30 de zile. Ministrul Popescu nu vede să fie vreo problemă în acest sens și spune că imediat după aceea va începe realizarea modelului financiar și a consorțiului.

Americanii și-i mai doresc în consorțiu pe partenerii canadieni și parteneri francezi, a precizat ministrul. „Împreună, cele patru state vom putea construi Reactoarele 3 și 4 și retehnologizarea Reactorului 1. Finalizarea proiectului (de construcție a reactoarelor noi – n.r) va fi în 2030, iar retehnologizarea reactorului 1 va fi mai devreme, în 2027 se va termina.(…) Extinderea perioadei de funcționare a Reactorului 1 este absolut esențială, în timp ce Reactoarele 3 și 4 ne-ar asigura practic independența energetică”, a explicat ministrul.

În România nu s-au mai construit capacități noi de energie electrică și în prezent importăm energie electrică. Realizarea Reactoarelor 3 și 4 ar mai aduce în sistem încă 1.400 MW, care împreună cu realizarea unor noi unități de producere a energiei pe bază de gaz va face ca România să devină din nou exportator net și să-și asigure singură necesarul de consum de energie electrică, ceea ce ar duce, evident, și la o scădere a prețurilor – a punctat Virgil Popescu. 


Preluat de la: Timpul.md