Proiect unic în Europa. Cum se pregătește Belgia pentru următoarea pandemie

Guvernul federal belgian a alocat 20 de milioane de euro pentru un proiect de accelerare a dezvoltării vaccinurilor, unind universitățile din Anvers și Bruxelles, informează De Morgen, De Standaard și Le Soir. Belgia investește în acest mod pentru a se pregăti pentru următoarea pandemie, titrează aceste publicații, care asigură că proiectul este „unic în Europa”.

Consiliul de Miniștri a decis, în acest weekend, să investească 20 de milioane în crearea unei secții de control a bolilor infecțioase. Aceasta va reuni speciasliști ai Universității Libere din Bruxelles și Universității din Anvers, informează 7sur7.be

Acest proiect, în valoare totală de 40 de milioane de euro, are ca scop echiparea Belgiei – și în general a întregii Europe – cu armele necesare pentru combaterea apariției următoarei pandemii, prin dezvoltarea unor instrumente care să accelereze dezvoltarea puternică a vaccinurilor și testelor.

Celelalte 20 de milioane vor proveni din sectorul privat, dar nu din industria farmaceutică. Prima și cea mai inovatoare componentă a acestei unități este crearea, la Universitatea din Antwerp, a unei infrastructuri care să găzduiască studii clinice.

Cealaltă componentă a proiectului este crearea unui nou laborator de imunologie în cadrul ULB. „Pe lângă studiile clinice, este esențial să analizăm răspunsul indus de acest vaccin”, a explicat Arnaud Marchant, directorul Institutului de Imunologie Medicală la ULB și unul dintre promotorii proiectului.

Acest laborator va avea, de asemenea, o misiune de monitorizare și va fi responsabil pentru dezvoltarea instrumentelor de testare adecvate imediat ce o noua epidemie va începe. De asemenea, va fi creată o unitate pentru a efectua studii pentru faza a doua în vaccinologie. Obiectivul este de a consolida capacitatea Belgiei în ceea ce privește studiile clinice „clasice”.

 


Preluat de la: Timpul.md