Producătorii spun că noile modificări le-ar afecta enorm activitatea și i-ar pune în condiții inegale cu importatorii care comercializează aceleași produse aduse de peste hotare. Mai mult, ei subliniază că legislația Republicii Moldova prevede că facilitățile în ZEL-uri sînt garantate de stat, timp de 10 ani, chiar dacă legea se schimbă.
„Conform legislației Republicii Moldova facilitățile în ZEL-uri sînt garantate de stat timp de 10 ani dacă legislația cumva se schimbă. Astăzi sînt impuse taxe vamale de 20 la sută, ca să înțelegeți pe piața de covoare competiția este foarte mare. Covoarele importate din Europa nu se plătesc, Turcia care este cel mai mare producător de covoare tot nu se plătește, fiindcă sînt acorduri bilaterale. Numai noi producătorii de covoare moldovenești sîntem impuși să plătim taxe vamale” a spus producătorul.
Antreprenorul mai spune că impunerea acestor taxe va provoca scumpirea produsului finit, care nu va putea concura cu cel de import și astfel vor scădea vînzările, lucru care va aduce după sine și reducerea numărului de angajați.
„Acum și așa este o perioadă foarte complicată cu războiul din Ucraina, au căzut toate piețele din est, piețele din vest tot s-au micșorat. Cu această taxă vamală noi pierdem încă și piața Moldovei. O să fie și consecințe pentru oameni, ei de bine de rău își hrănesc familia, la noi salariul mediu e vreo 10 mii de lei. Astăzi avem sub 600 de angajați. Voi fi nevoit să micșorez numărul de salariați, să fac întreruperi în producere, dar omul acesta e specialist, nu știu de unde pe urmă o să-l găsesc”, a adăugat Nicolas Nicula.
În zona economică liberă de la Ungheni activează în prezent 58 de rezidenți, dintre care șase companii își comercializează marfa nu doar la export, dar și pe teritoriul Republicii Moldova.
„Acum este o incertitudine toată lumea așteaptă cu depozitele pline ca să se soluționeze acest aspect și anume să fie scutiți de taxa vamală așa cum presupunea legislația anterioară. Astfel dacă această taxă va fi achitată sau va fi impusă să fie achitată produsele vor fi mai scumpe, decît sînt astăzi pe piata internă. Sperăm să se ia o decizie cît mai rațională. Avem aici cei mai mari producători de covoare și cel mai mare producator de materiale de construcție”, a declarat administratorul Natalia Iepuraș.
Cele șase Zone Economice Libere care activează în prezent pe teritoriul țării noastre sînt membre ale Camerei de Comerț și Industrie.
„Rezidenții se confruntă cu necesitatea de a plăti taxe vamale la import cu toate că au certificatul de origine EURO 1, ceea ce este un certificat de origine preferențial, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să plătim taxe vamale. Am discutat acest subiect cu Comisia Parlamentară și Ministerul Finanțelor. Sperăm că în aceste zile să găsim soluția de a susține companiile care activează în zonele economice libere”, a menționat președintele CCI, Sergiu Harea.
Și directorul Serviciului Vamal spune că în prezent sînt purtate discuții cu toate instituțiile responsabile pentru identificarea unei soluții rezonabile.
„Noi sîntem autoritate executivă și urmează să fim ghidați, fie încasăm aceste taxe, fie nu le încasăm. La moment sînt discuții, urmează a fi tratat acest subiect, ținînd cont și de garanțiile pe care le dețin agenții economici, de a activa conform regimului existent în cazul modificării legislației anume acel regim de 10 ani de zile, care este stabilit în Codul Vamal”, a precizat șeful Serviciului Vamal, Igor Talmazan.
La sfîrșitul anului 2022, în Republica Moldova activau șapte ZEL-uri unde își desfășurau activitatea 244 de companii rezidente. Din volumul total al mărfurilor produse în Zonele Economice Libere, doar un procent și jumătate a fost comercializat pe piața internă.
Preluat de la: Noi.md