Procuratura Anticorupție “vrea explicații” și cere convocarea Adunării Generale a Procurorilor

Totodată, reprezentanții PA și-a exprimat îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului. Și asta pentru că, conform mediei de note obținute, câștigătorul concursului ar fi fost Octavian Iachimovschi.

„Procuratura Anticorupție își exprimă îngrijorarea față de modalitatea desfășurării concursului pentru funcția de Procuror General și rezultatele acestuia, inclusiv conduita unui membru al Consiliului Superior al Procurorilor, cât și a unui candidat în timpul audierilor publice. În rezultat, Procuratura Anticorupție va solicita CSP convocarea Adunării Generale a Procurorilor cu prezența fizică în cel mai scurt timp, după publicarea hotărârii motivate a CSP”, se arată în comunicat.

Potrivit unui comunicat al PA, Adunarea Generală a Procurorilor convocată în format on-line pentru ziua de 29 februarie nu va oferi o posibilitate reală pentru expunerea opinii individuale și instituționale, precum și punerea la vot a anumitor chestiuni aferent consecințelor ce pot urma în rezultatul comportamentului expus.

În opinia Procuraturii Anticorupție, tot corpul de procurori din țară trebuie să dezbată, expună și decidă asupra modului în care s-a desfășurat acest concurs și măsurile ce urmează a fi întreprinse pentru a evita pe viitor astfel de situații.

Amintim că membrii CSP au decis miercuri, 28 februarie, în cadrul ședinței să publice fișele cu note și punctajul acumulat de către candidați. În urma notării, președintele CSP a anunțat că concursul pentru funcția de procuror general a fost anulat, iar rezultatele au fost revocate pe motiv că unele note au fost puse neargumentat și cu o vădită discrepanță.

De asemenea, președintele CSP, Dumitru Obadă, a precizat că urmează organizarea unui alt concurs.


Preluat de la: Noi.md