Procedura de acordare a alocațiilor pentru copii a fost simplificată

„Casa Națională în baza datelor pe care le obține de la Agenția Servicii Publice stabilește din oficiu, emite decizii și expediază spre plată aceste tipuri de indemnizații”.

În acest an mai multe servicii sociale vor fi digitalizate pentru a fi accesibile pentru cît mai multe persoane, a precizat ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu.

„Atunci cînd apare un copil în familie, ultimul lucru de care ai nevoie este să mergi și să stai în rînd, să colectezi documente, să vii a doua oară că îți lipsește o ștampilă. Standardul cel mai mare atunci cînd vorbim de prestarea unui serviciu, realizarea unei plăți este modelul de prestare proactivă, asta înseamnă că beneficiezi de serviciu de plată fără ca să faci această solicitare. În acest an și în perioada următoare o să urmeze mai multe inițiative”.

Indemnizațiile destinate familiilor care au copii se stabilesc din oficiu, în baza datelor de la Agenția Servicii Publice, fără a fi nevoie ca părinții să depună cerere, a menționat directorul instituției, Mircea Eșanu. Potrivit acestuia, trecerea actelor de pe hîrtie la formatul digital este un proces anevoios, însă este o necesitate.

„În primul rînd este comoditatea pentru cetățean, doi – reducerea cheltuielilor administrative ale instituțiilor publice care orice proces de a presta un serviciu public costă mult statul, trei – sporește transparență, patru – economie și poate preveni chiar fraude”.

În acest an, 33 de mii de mame vor beneficia de indemnizația unică la naștere și peste 114 mii de copii vor primi indemnizația lunară pentru îngrijirea copilului pînă la vîrsta de 2 sau 3 ani. De asemenea, proiectul va facilita obținerea dreptului la prestații pentru 2300 de copii cu dizabilități. Menționăm că, începînd cu 1 ianuarie 2024, indemnizația lunară pentru creșterea copilului pînă la 3 ani se stabilește unuia dintre părinții asigurați. Totodată, aceasta se va calcula din venitul asigurat al unuia dintre soți, care va determina un cuantum mai mare al indemnizației.


Preluat de la: Noi.md