Problema fântânilor din țară. Primăriile nu au bani să le îngrijească, iar localnicii nu au voie

În Moldova există un Regulament sanitar privind sistemele mici de alimentare cu apă potabilă adoptat în 2016, ce-i drept, mai mult pe hârtie. Documentul prevede că fântânile nu trebuie să fie amplasate la o distanţă mai mică de 30 de metri faţă de depozitele cu îngrăşăminte şi pesticide, cimitire, toalete, grajduri sau reţele de canalizare. Totodată, fiecare din ele trebuie să aibă capac şi scoabe speciale pentru coborârea în interior. Regulamentul, care mai conţine şi o serie de reguli privind construcţia şi întreţinerea fântânilor, a fost elaborat de Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică, dar de respectarea acestuia sunt responsabile autorităţile locale. Tot primăriile ar trebui să autorizeze şi specialiştii care vin să construiască sau să cureţe fântânile.

– Este o problemă, ca atare curăţarea şi dezinfecţia fântânii se va efectua îndeosebi de către un personal specializat în acest sens, sau de către o persoană instruită în acest domeniu care este echipat corespunzător cu respirator, cu vestă şi care cunoaşte instrucţiunile de curăţare.
– Dacă fac oamenii simpli din sat?
– Nu se admite, a comunicat medicul igienist ANSP, Liliana Carp.

Primarii spun însă că nu au bani şi nici specialişti care să supravegheze aceste construcţii.

„Noi apeduct în localitate nu avem, avem peste 100 de fântâni publice. Nu avem la Primărie o persoană responsabilă care ar examina situaţia fântânilor din localitate, nici bugetul nu ne permite, nici statele de personal. Noi le reparăm cu ajutorul cetăţenilor.”, a afirmat primarul satului Baurci-Moldoveni, raionul Cahul, Elena Enachi.

„Nu au suficientă capacitate instituţională să acopere toate sarcinile puse pe umeri. Într-o bună parte din sate în primării sunt trei, patru, maxim cinci funcţionari. Cadrul normativ la ziua de astăzi nu oferă pârghii viabile autorităţilor publice locale ca să poată interveni şi să aibă o evidenţă clară acestor puţuri.”, a menționat expertul CALM, Alexandru Morcov.

Şi fântânarii recunosc că lucrările se fac de cele mai multe ori acolo unde cere clientul şi nu cer permisiunea autorităţilor locale.

„Nu noi am ales locul, unde ne-a arătat stăpânul, el a ales unde îi este convenabil lui. Te orientezi peste drum câţi metri sunt, partea asta cât şi aproximativ de-am ştii.”

În medie săparea şi construcţia unui metru de fântână costa 1 200 de lei, iar pentru a o curăţa, specialiştii cer 100 de lei pentru un metru.


Preluat de la: Publika.md