PRO MOLDOVA și fracțiunea Partidului Șor au avut prima rundă de discuții privind demiterea Guvernului Chicu și stabilirea priorităților viitorului Executiv. Întrevederea a avut loc la Parlament.
Într-un comunicat de presă, grupul parlamentar PRO MOLDOVA anunță că a lansat o invitație deschisă către toate partidele din Legislativ pentru a stabili prioritățile viitorului Guvern, care ar urma să depășească criza din sănătate, dar și pe cea economică. Astfel, primii care au răspuns apelului au fost deputații fracțiunii Partidului Șor. În opinia celor două formațiuni, cabinetul Chicu a pierdut susținerea politică și încrederea cetățenilor. În context, părțile au spus că trebuie să fie format un nou Executiv, iar acest lucru poate fi făcut alături de reprezentanții celorlalte formațiuni parlamentare de opoziție.
PRO MOLDOVA anunță că discuțiile vor continua.
Între timp, președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, afirmă că, în prezent, mingea se alfă pe terenul Partidului Democrat, de voturile căruia depinde demiterea și instaurarea unui nou Guvern. Cu toate acestea, partidul condus de Andrei Năstase nu se grăbește să-i invite oficial pe democrați la discuții.
„PDM urmează să aleagă ce vor ei. Dacă vor să rămână mai departe anexa PSRM sau totuși o să pună umărul pentru un nou Guvern. În fiecare zi suntem gata să purtăm discuții cu ei. Noi mai puțin ținem de formalismul acesta de invitație oficială”, a afirmat președintele fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari.
Iar reprezentanții PAS nu ne-au putut oferi un răspuns privind soarta discuțiilor cu celelalte partide din Parlament.
„Imediat ce o să avem un răspuns o să-l facem public”, a spus vicepreședintele Parlamentului din partea PAS, Mihai Popșoi.
În timp ce opoziția nu poate ajunge la un numitor comun, coaliția de guvernare din care face parte PSRM și PDM se întrunește în ședință pentru a stabili priorităţile pentru perioada următoare.
„Va avea loc ședința coaliției la care o să particip și eu pentru a discuta agenda următoarelor zile, atât a Parlamentului cât și agenda Guvernului”, a comunicat șeful statului, Igor Dodon.
La solicitarea postului nostru de televiziune, președintele fracțiunii parlamentare PSRM, Corneliu Furculiță, a declarat că socialiștii nu vor participa la demiterea Guvernului. Consilierul premierului, Vitalie Dragancea, a îndemnat deputații care vin cu acuzații să propună și soluții de alternativă.
Pentru demiterea Cabinetului de miniştri sunt necesare 51 de voturi. Actuala coaliție din Parlament, formată din PSRM și PDM, are 50 de deputaţi. Ei mizează pe așa-numitul vot de aur al independentului Alexandr Oleinic. Cel din urmă spune că nu-l interesează luptele politice din Legislativ, dar dacă votul său va fi decisiv, Oleinic e dispus să discute cu opoziția.
Preluat de la: Publika.md